lauantai 13. heinäkuuta 2013

Kastelujärjestelmä ruukkupuutarhalle ja palstalleNyt kyllä kelpaa. Mies rakensi minun mökkiloman aikana hienon kastelusysteemin tomaateille ja jatkoi sitä tänään vielä chileillekin. Tomaatit voivat hyvin helteestä huolimatta, ja sama huolettomuus jatkuu kotona ollessa, eipä tarvitse muistaa kastella. Kaikenlaisia vempaimia piti käydä ostamassa ja asennus meni kuulemma puolille öin, mutta kyllä tulikin hieno systeemi.

Ruukkupuutarhalle kaikki alkaa vesipisteestä, jossa on Gardenan jakaja niin, että kastelusysteemi ja normaali veden käyttö ovat toisistaan riippumattomia, eikä mitään tarvitse välillä irrottaa. Näin voin kastella milloin huvittaa ja mitä huvittaa, ja automaatti hoitaa loput. Gardenan Micro-Drip-systeemin Start-Setillä pääsee hyvään alkuun, ja sillä on hoidettu veden jako ruukkuihin ja kasvulaatikoihin. Joka ruukkuun tulee yksi tippakastelija, ja isompiin kasvulaatikoihin kolme. Ne on kiinnitetty nippusiteillä sopiviin kohtiin.

Ajastimet (2 kpl) tilattiin Oulusta SP-elektroniikasta, niistä toinen oli tullessa rikki, mutta uusi saatiin nopeasti tilalle. Ajastin on edullisempi kuin esim. Gardenan vastaava, ja lisäksi se ei tarvitse painetta toimiakseen.  Nyt ajastin on asennettu niin, että joka toinen päivä tomaatit saavat pari litraa vettä, chilit siitä noin puolet.

Kesäkurpitsapenkissä letku menee tiheään

Palstan kastelusysteemiin meni se toinen ajastin. Tämä ajastin on siis vihreä, eikä "se keltainen" kuten palstanaapurin kanssa aiemmin keskustelimme (ai miten niin naiset keskustelemassa). Palstalla on iso 210 l tynnyri, joka seisoo mittojen mukaan tehdyn 70 cm korkean kolmijalkaisen jakkaran päällä. Kolme pistettä muodostaa tason, eikä klenkkaa; hih, minäkin opin että se on tukevampi kuin nelijalkainen jakkara. Tynnyri piti saada korkealle, jotta saadaan korkeuseroa kasteltavaan maahan. Mies vaihtoi tynnyriin paremman hanan, ja ajastimen jälkeen on pätkä tavallista letkua, jonka jälkeen alkaa Bilteman tippaletku kahteen suuntaan. Letkut on levitetty sopivasti penkkeihin niin, että vesi tihkuu kasveille suoraan. Tietyt kasvit, kuten kesäkurpitsat tarvitsevat enemmän vettä, ja siinä penkissä letku on kierretty pari ylimääräistä kierrosta. Koko systeemissa on vain kaksi AAA-patteria, hydrostaattinen paine hoitaa loput. Ajastus on säädetty kastelemaan kolmen päivän välein.


Näin hienon jakkaran mies teki
Letku on jaettu kahteen suuntaan


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vau, tilaan parvekkeelle yhden vesisysteemin!

Ankerias Vipunen kirjoitti...

On kyllä aikasen hieno systeemi. Varsinkin kun toimii siellä palstalla melkeinpä pelkästään hydrostaattisella paineella.

sauvajyvänen kirjoitti...

luimupupu, se on kyllä kätevä. Ankerias, täysin samaa mieltä!

Hiidenuhma kirjoitti...

Oi, miten hieno kastelujärjestelmä!

Hannele kirjoitti...

Vau, miten hieno systeemi! Täytyy lukea vielä pariin kertaan läpi, että ymmärrän ja pyytää kauniisti herra Kokkia alkamaan puuhaan :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Hiidenuhma, samaa mieltä ;)

Jonna, kysy vaan tarkennuksia, systeemi on aika ylimalkaisesti selitetty, kun ajattelin ettei kukaan jaksa mitään liian yksityiskohtaista lukea.