tiistai 16. heinäkuuta 2013

Lättänä kakku


Jos joku, niin lättänä kakku savukalasalaatin ohella on minulle tyylipuhtainta kasaria. Näitä kakkuja äiti teki 1980-luvulla aina, kun mökille tuli yllätysvieraita, tai usein muutenkin, esim. nimipäiville. Hän lähetti minut ja/tai siskon metsään poimimaan marjoja, ja teki sillä välin nopean kakun. Päälle vain kermavaahto ja juuri poimitut marjat, ja makea tarjottava oli siinä. Pohja on normaali kakkupohja, johon tulee yhtä paljon munia, sokeria ja vehnäjauhoja kutakin. 

3-4 munaa (jos pieniä, käytä neljä, isoja riittää kolme)
saman verran sokeria (tilavuuvuus-mitta)
saman verran vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot varovasti sekoittaen joukkoon. Levitä taikina matalaan, keskeltä  vielä madallettuun jauhotettuun vuokaan. Paista 200 asteessa reilu kymmenisen minuuttia.

Kumoa kakku vadille, anna jäähtyä. Täytä kermavaahdolla tai rahkalla tai vaniljajäätelöllä ja ripottele päälle reilusti tuoreita marjoja, mitä marjoja nyt onkaan. Minä poimin tänään tämän vuoden ensimmäiset vadelmat, reilun litran, ja niin kakusta tuli vadelmakakku. Tästä ei edes tullut kovin lättänää, kun laitoin litran vaniljajäätelöä päälle. Äiti laittoi aina 2 dl kermapurkista vatkatun kermavaahdon, silloin kakku jäikin matalammaksi. Ihan yhtä hyvää oli kuin 80-luvullakin.

5 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Meillä ei ollut mökillä uunia, joten lättänäkakku toteutettiin kaupasta ostetulla pohjalla, siinä oli sellainen suolainen vivahde pinnassa ja kuivuus, joka palaa mieleen, kun muistelee.)

Anonyymi kirjoitti...

Tuttu kasarikakku :). Tuosta sai sitä kauhean kuivaa ja mautonta, kaupan valmiista, varmaan 15 vuotta säilyvistä pohjista tehtyä versiotakin. Se oli aina hirveä pettymys...

sauvajyvänen kirjoitti...

Meillä ei onneksi ollut sitä valmispohjaa ikinä. Olen joutunut joskus myöhemmin sellaista kakkua maistamaan ja se on ihan järkkyä. En tiedä mikä siinä on, mutta se on niitä harvoja asioita mitä en kertakaikkiaan saa alas, oli päällä mitä tahansa. Mutta noin tehden kakku on hyvää.

Ulla kirjoitti...

Anoppi tekee näitä kakkuja yhä. Paitsi nykyisin on oppinut käyttämään hyytelösokeria marjojen päällä ja jäätelö tarjotaan sitten eri astiasta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin ajattelin alkaa tehdä näitä kakkuja uudestaan, sopivat juuri tähän marjasesonkiin. Minä en kaipaa mitään sokeria marjojen päälle, ne ovat niin hyviä juuri poimittuna.