sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Vaahterasiirappi-saksanpähkinäkakku



Tämä resepti on kirjasta Magnolia Bakery Cookbook - Old-fashioned recipes. Kakku on ihan erilainen mitä olen aiemmin tehnyt, mutta koska vaahterasiirappi ja saksanpähkinät ovat 40-vuotiaan suosikkeja, ajattelin kokeilla jos vaikka tulisi hyvä kakku. Vähän sovelsin ohjetta, self-raising-jauhon sijaan lisäsin vähän leivinjauhetta sekaan, suolaakin niissä olisi, mutta sitä en lisännyt, sillä käytin suolattoman voin sijaan normaalisuolaista voita. Vaahterasiirappiaromia ei ollut, joten maku tulee pelkästä siirapista, vanilja-aromin tilalla käytin vaniljajauhetta vähän.

Kakku:
475 g jauhoa
4 tl leivinjauhetta
(1 tl suolaa)
½ tl jauhettua inkivääriä
175 g voita
100 g sokeria
3 munaa
350 g vaahterasiirappia
175 ml kuumaa vettä

Kuorrute:
2 munanvalkuaista
150 ml vaahterasiirappia
150 g sokeria
1/4 tl cream of tartar
vähäsen vaniljajauhetta
1/4 tl suolaa

Väliin ja päälle:
65 g saksanpähkinöitä

Voitele kaksi 23-24 cm kakkuvuokaa. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja inkivääri kulhoon. Toisessa, isossa kulhossa vatkaa vaahdoksi pehmeä voi ja sokeri. Aikaa tähän menee kolmisen minuuttia, siinä vaiheessa voi-sokeri on sellaista vaaleaa "vaahtoa". Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa hyvin sekaisin jokaisessa välissä. Vatkaa vaahterasiirappi joukkoon pikkuhiljaa. Lisää kolmannes jauhoseoksesta, sekoita hyvin/vatkaa varovaisesti, lisää kolmannes vedestä, sekoita hyvin/vatkaa varovaisesti ja jatka vuorettelua kunnes kaikki aineet ovat taikinassa. Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista n. 35 min 175 asteessa. Anna kakkujen jäähtyä 10 min, sitten poista vuuasta ja anna jäähtyä kokonaan.

Valmista kuorrute vesihauteessa. Lisää kuorrutteen aineet ja vatkaa niitä 5-7 minuuttia vatkaimella kiehuvan veden päällä, minä käytin puurokattilaa. Siirrä astia pois vesihauteesta. Rouhi saksanpähkinöitä hienommaksi. Levitä kuorrutetta kakkujen väliin, ripottele vähän yli puolet pähkinöistä valiin ja laita kakut päällekäin. Levitä loppu kuorrute kakun päälle ja reunoille ja ripottele loput pähkinät päälle. Kuorrute kannattaa levittää aika nopeasti jotta se pysyy kiiltävänä. Minulla taisi pähkinöitä mennä aika reilusti enemmän, varmaan yhteensä 100 g.

Kakku oli hyvää, mutta aika kuivaa suomalaiseen makuun. Kakusta tuli myös melkoisen iso, ottaen huomioon että se on vain kolmen munan kakku. Seuralla kerralla voisi vähän kostuttaa vaikka siirappivedellä, tai jakaa kakku useampaan väliin ja tehdä kuorrutetta vähän enemmän.

2 kommenttia:

Ketunkivi kirjoitti...

Hei, olet ostanut Magnolia bakeryn kirjan!

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, joulupukki toi :)