perjantai 25. tammikuuta 2013

Kasvimaasuunnittelua vuodelle 2013

Taas tuli suunniteltua mitä kylvää mihinkin sitten keväällä. Minulla on aarin verran tiukkaa savimaata vuokrattuna kaupungilta. Se, mitä laitan mihinkin penkkiin pohjaa pitkälle siihen, kuinka paljon kyseistä penkkiä olen saanut paranneltua. Herneet ja pavut laitan sinne, missä on huonoin maa. Juurekset yritän laittaa sellaiseen penkkiin, jossa on jo vähän kuohkeutta havaittavissa. Lehtikaali pääsee sinne minne kärrään eniten hevosenlantaa.

Tämä vuosi tulee olemaan ensimmäinen vuosi, jolloin koko aari on käytössä. Koko peltoalue on todellakin rikkaruohojen valtaama, joten olen peittänyt aina pari vuotta kerrallaan osan palstasta. Viime vuoden aikana sain kuvassa olevan oikean puolen käytävät kohtuulliseen kuntoon, tänä vuonna alan keskittyä vasempaan puoleen. Syksyllä siirtelin monivuotisia kasveja sen verran, että saan maksimimäärän penkkejä tuohon aariin mahdutettua. Perusjuttuihin tuo tila riittää ihan hyvin, ja mitään eksoottisempaa ei tuossa maassa tulisi kasvatettuakaan, eli sinänsä ei haittaa, ettei maata ole enempää kuin tuo aari.

Pienen mansikkapenkin ajattelin perustaa, samoin perunalle tulee ensimmäistä kertaa vähän enemmän tilaa. Mansikat on tarkoitus kasvattaa harson alla, ja perunoiden toivon pitävän rikkaruohoja VÄHÄN kurissa, ei suuria odotuksia kuitenkaan.

Alueella on hauska katsoa kuinka erilaisia tyylejä ihmisillä on viljellä. Täytyy todeta että minä olen todellakin vähemmistönä noine rivissä kulkevine penkkeineni. Mutta ei se haittaa, pääasia että itse tykkään. Lapset eivät muuten halunneet omaa penkkiä ollenkaan tänä vuonna, tulevat sitten kylvämään ja hoitamaan noita minun penkkejä. Toistaiseksi lasten innostus on rajoittunut kylvö- ja sadonkorjuuaikaan, kitkeminen ei ole pahemmin innostanut, enkä soimaa heitä siitä, ei se innosta minuakaan tuossa kittisavessa.

9 kommenttia:

Sarppu kirjoitti...

Hieno suunnitelma, pitäisi varmaan luoda jotain vastaavaa, tosin minula on kohtuullisen pieni alue.

Riikka kirjoitti...

Ihana huomata, kuinka kevät ja kesä alkaa kutkutella yhden jos toisenkin mielessä. Taitaa olla tuo aurinko, joka suuntaa ajatukset jo lämpimiin kevätpäiviin. En laita ollenkaan hanttiin, tule jo kevät!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva niitä opieniäkin alueita on suunnitella.

Riikka, minulla ei vielä kevät kutkuttele, nautin ihan täysillä talvesta joka on todellakin parhaimmillaan juuri nyt. Minulla vaan sattuu talveen kuulumaan nämä suunnittelut ja siementen tilaukset, sillä nyt sitä on aikaa miettiä, keväällä sitä vaan tehdään hiki päässä, silloin ei ehdi miettiä ;)

Campasimpukka kirjoitti...

Meillä on suunnitelmat ihan vasta sillä asteella, että sitten joskus:D

Chez Jasu kirjoitti...

Mahtavaa järjestelmällisyyttä! Syksyllä ajattelin, että pitkän talven aikana on kuukausia aikaa suunnitella tulevia kylvöjä, mutta vielä en ole ajatellut hetkeäkään...

luimupupu kirjoitti...

Innolla odottelen taas satokuulumisia!
Sinua odottaa blogitunnustus Luimupupulassa!

sauvajyvänen kirjoitti...

Campa, sitten joskus on oikein hyvä aika.

Chez, onhan tässä vielä minun laskujen mukaan kaksi talvikuukautta jäljellä, eli hyvin on aikaa :D Oikeastaan se syy, miksi olen alkanut tehdä noita suunnitelmia johtuu siitä, että tuon aarin maanparannuksessa on niin iso homma, ja talven aikana ehdin unohtaa mitä on millekin penkille tehty, eli mikä soveltuu parhaiten mihinkin. Keväällä sitä ei huomaa kuitenkaan. Eli teen syksyllä nopean luonnoksen, jonka sitten mietin talvella loppuun. Ja sovellan keväällä kuitenkin, mutta pohjatyö on tehty.

Luimup, toivotaan että tulisi vähän satoisampi vuosi kuin viime vuonna. Ja että aikaa olisi vähän enemmän kuin viime vuonna. Ja kiitos tunnustuksesta.

Jenkka kirjoitti...

Meinasin jo kommentoida, että punajuuri ja papu tykkäisivät olla vierekkäin, mutta sitten muistin kovan mudan.. ja ne viime vuonna maasta nostamani pienen pienet punajuuret, jotka kasvoivat papujen vieressä, mutta liian kovassa maassa. Eiköhän nykyinen suunnitelmasi ole parempi! Oih.. ja vielä ne 4 haaraiset porkkanat yhtä kovassa maassa... :D

sauvajyvänen kirjoitti...

Jenkka, juuri niin, että vähän on pakko mennä maan ehdoilla. Minulla on tainnut olla yli 10-haaraisiakin porkkanoita, tosin aika vähemmistönä.