keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Sydämellinen hirvikeitto


Olin ihan varma että olisin jo postannut hirvikeiton, sen verran tavallinen ruoka se on, mutta en sitten ollutkaan. Hyvä hirvikeitto on todella hyvää arkiruokaa, tällä kertaa keitto oli miehen "viikon toivekeitto". Minulla oli pakastimessa vielä vähän savustettua hirvensydäntä, ja lisäsin sitä makua antamaan. Keitto on hyvää kyllä ilmankin, eli sen voi jättää pois jos savustettua hirvensydäntä ei satu olemaan jemmassa. Liemenä käytin tällä kertaa saman sydämen keitinlientä, tavallisimmin käytän joko jotain lihalientä tai ihan vaan vettä. Minä teen nykyisin keiton aina näin, äiti sen sijaan aina pilkkoi lihan valmiiksi jo raakana, eikä siis välissä nostanut sitä keitosta pois pilkottavaksi. Hyvää tuli niinkin.

0.75-1 kg hirven keittolihaa, mielellään luullista (tai joku muu sopiva määrä)
1½ l lihalientä tai vettä
2 laakerinlehteä
2 lipstikanlehteä
jokunen musta- ja valkopippuri
merisuolaa tarpeen mukaan

4-6 perunaa
1 sipuli tai pätkä purjoa
2-3 porkkanaa
pala juuriselleriä
iso pala lanttua 
palsternakka
muutama pala savustettua hirvensydäntä (jos sattuu olemaan)
persiljaa

Laita liha kattilaan ja kaada lientä tai vettä niin, että se peittyy reilusti. Anna kiehua hiljalleen ja kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä tulee. Sen jälkeen lisää mausteet  ja tarvittaessa suolaa. Keitä lihapalasta (tai muista puuhista) riippuen tunti pari. Nosta liha pois kattilasta, ja siivilöi liemi, tai nostele reikäkauhalla mausteet pois.

Pilko juurekset ja laita kattilaan lihan keittoliemeen suunnilleen tuossa järjestyksessä. Pilko myös liha ja laita takaisin kattilaan juuresten joukkoon. Tässä vaiheessa laitoin myös savustettua sydäntä pieninä palasina kiehumaan. Keitä keittoa kunnes juurekset ovat kypsiä, vähän riippuu siitä minkä kokoisia ne ovat, minulla yleensä reilu vartti riittää. Lisää lopuksi persiljaa päälle ja nauti ruisleivän ja maidon kanssa. Hyvää, niin todella hyvää.

Ei kommentteja: