perjantai 18. tammikuuta 2013

Hyvä kalakastike


Tämä on helppo ja hyvä kalakastike, samalla tapaa olen tehnyt varmaan jo pari vuosikymmentä, mutta ihan samanlaista siitä ei tule koskaan. Kalat ja maut vaihtelevat sen mukaan mitä kalaa/muuta sattuu olemaan, mutta periaate on aina sama. Joskus on savukalaa, joskus ei, joskus on katkarapuja, joskus ei, joskus laitan simpukoita, sitruunaa, muita yrttejä jne. Ja tietysti, jos liemi on valmiina, kastike tulee todella nopeasti kalafileistä. Tänään tuli tälläinen kastike:

1 l vettä tai niin että perkeet peittyvät
merisuolaa/yrttisuolaa
1 kokonainen kuha, vähän vajaa 1 kg
1 porkkana
pala palsternakkaa
1 sipuli
5-10 valkopippuria
1 laakerinlehti
2 rkl vehnäjauhoa
2 dl kermaa
100 g kylmäsavulohta
n. 100 g katkarapuja tai sinne päin
tilliä

Laita vesi kattilaan, lisää suolaa maun mukaan. Laita kalan perkeet kattilaan, muista poistaa kidukset. Anna perkeiden kiehua sen aikaa että saat vaahdon kuorittua. Pilko porkkana, palsternakka ja sipuli, lisää liemeen, samoin muut mausteet. Keitä n. 15 minuuttia, siivilöi liemi harson läpi. Kaada puolet liemestä puhtaaseen kattilaan (pakasta loput myöhempää käyttöä varten). Keitä lientä vielä kasaan kymmenisen minuuttia, ja suurusta sitten vatkaamalla vehnäjauhot joukkoon. Lisää kerma ja paloitellut kalat, eli kylmäsavulohi ja kuhafileet. Anna kiehahtaa hetki, lisää katkaravut ja tilli. Kun kastike alkaisi kiehua uudelleen, on se valmista. Tänään syötiin riisin kanssa, useimmiten tämä kastike tulee syötyä pastan kanssa. Kastike riitti juuri sopivasti 4-henkiselle perheelle. Kuopus söi pelkkää kalaa tänään, oli kuulemma NIIIN hyvää.


3 kommenttia:

Sarppu kirjoitti...

Kiitos reseptistä. Muistiin menee. Mukavaa viikonloppua.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä.
Kuhaa on ollut kivasti tarjolla. Tänään olimme tosin niin myöhään kaupassa, että ne olivat jo loppuneet. Saimme sentään mateen.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos kiitoksista. Tämä ON hyvä resepti. Ja kuuluu siihen kategoriaan "tavalliset arkiruuat", jota en alun alkaen ajatellut postata, mutta muutin sitten mieleni.

Kuhaa on tosiaan ollut viime aikoina mukavasti tarjolla. Ja kiva kun madesesonki on taas alkanut.