perjantai 17. kesäkuuta 2011

Rotinarinkeli

Kukat Pirjo Koppi
Nyt on käynyt niin onnellisesti, että naapuriin on syntynyt vauva. Minulla on tapana viedä aina ensimmäiselle vauvavierailulle rotinoita, tavallisimmin rotinarinkeli. Työpaikallani oli muutamia vuosia sitten varsinainen vauvabuumi, ja joku totesikin, että varmasti ihan siksi, että saavat sauvajyväsen tekemää pullaa! Jos se nyt ei ihan perhesuunnitteluun vaikutakaan, niin tuoreella pullalla on mukava helliä ympäristöään.

Minä olen saanut tehdä/joutunut tekemään pullataikinaa jo pienestä pitäen. Olin reilu 10 v, kun tavaksi tuli tehdä torstaisin (ehkei nyt ihan joka torstaina, vaikka siltä se muistoissa tuntuu) koulun jälkeen pullataikina niin, että se oli kohonnut valmiiksi siiheksi kun äiti tuli töistä. Hän sitten leipoi korvapuustit viikonloppuvaraksi mökille tai muuten vaan. Tiedän tekeväni hyvää pullaa, ja siinähän salaisuutena ei ole juuri sen kummempaa kuin jättää taikina juuri niin löysäksi mitä pystyy vielä kohtuudella leipomaan. Älkää siis hyvät ihmiset uskoko ohjeiden jauhomääriin, vaan luottakaa omaan käsituntumaan. Ja sanotaan mitä sanotaan, tuorehiiva nostaa paljon terhakkaammat pullat verrattuna kuivahiivaan. Ulkomailla sitten voi joutua taikinan kanssa soveltamaan paljonkin, etenkin rasvan ja sokerin määrien kanssa, mutta onnistuu se sielläkin. Useimmiten teen puolen litran pullataikinan:

5 dl täysmaitoa
2 munaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1-2 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
1 pala hiivaa
jauhoja juuri ja juuri riittävästi
150 g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sen lämmetessä vatkaa munat, sokerit, suola ja kardemumma sekaisin. Lisää lämmin maito, liuota hiiva joukkoon. Lisää reilusti jauhoja, vatkaa ne joukkoon vispilällä niin, että saat paksun vellin. Tämän jälkeen lisää jauhoja ja ala vaivata käsin taikinaa. Kun taikina tuntuu aika jämäkältä, lisää sulatettu voi ja jatka vaivaamista siiheksi, että sitkoa on muodostunut riittävästi (taikina irtoaa helposti käsistä ja laidoilta), lisää vielä tarvittaessa jauhoja. Kohota taikinaa huoneenlämmöstä riippuen 30-60 minuuttia, suunnilleen kaksinkertaiseksi. Ja sitten vaan leipomaan, rinkeliä, korvapuustia, pyöreitä pullia, voipullia, tipupullia, mitä vaan. Pikkupullat paistan uunissani 225 C 12-14 min, rinkelit 200 C n. 40-45 minuuttia. Paistoaika ja -lämpö riippuu tietysti jokaisen uunista.

Tämä rotinarinkeli on tehty kakkuvuuassa, jonka keskellä oli uuninkestävä kuppi, välissä on voita, sokeria, vaniljasokeria ja kanelia.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Muheva rinkeli! :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo tuli vähän iso, tein kaksi samalla kertaa ja vähän reilumman taikinan, ja pulla kohosikin niin että hyvä kun mahtui vuokaan. Syötyä tuli iltapalana kokonaan kuitenkin ja vauva oli suloinen ja pieni.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Minäkin leivon usein pullaa, jos on vieraita tulossa. Kahvia ja vielä uunilämmintä pullaa, eikä mitään muuta siihen sotkemaan. Ihan takuuvarma hitti, kaikki tykkää.

sauvajyvänen kirjoitti...

Samaa mieltä, aina ei tarvitse olla seitsemää sorttia.