torstai 30. kesäkuuta 2011

Lipstikkakeitto

Joka vuosi teen lipstikkakeiton, lähinnä sen vuoksi koska mökillä kasvava lipstikka on niin huiman kokoinen. Tänä vuonna siitä on otettu jo viisi isoa muovipussillista lipstikkaa jaettavaksi, eikä pensaasta huomaa mitään. Pakastan lipstikan lehtiä pakastusrasiassa talven keittoja varten, mutta niin ei saa montaa vartta kulumaan muhkeasta puskasta. Vaikka lipstikka on ihan oleellinen mauste lihakeitossa ja -liemissä, jostain syystä lipstikkakeitto ei ole aivan minun makuun, tai sitten vaan en ole löytänyt sopivaa respetiä: on kokeiltu yhden lempikokkini Mysi Lahtisen reseptit, ja vaikka mitä muuta, ja ei vaan meinaa maistua. Saa ehdottaa kokeiltavan arvoisia reseptejä. Tämän vuoden sadosta kokeilin  keittoa periaatteella "mitä kaapista löytyy", joten laitoin sekaan Aura-juustoa jota sattui olemaan kaapissa. Keitto maistui kuitenkin mielestäni vähän tunkkaiselta, en tiedä johtuiko juustosta vai mistä. Näin tein kuitenkin keiton:

reilu nippu lipstikkkaa
vettä niin että lipstikka peittyi
1 sipuli
nokare voita
100 g homejuustoa (Auraa tällä kertaa)
2 dl kermaa
pippuria maun mukaan

Keitä lipstikka vesitilkassa. Kuullota pilkottu sipuli, heitä sekaan kiehumaan. Lisää n. puolen tunnin kuluttua homejuusto, kerma ja pippuri. Kiehauta, ja pyöräytä sauvasekoittimella sen verran että lipstikat ja sipulit pienentyvät. Tarjoa sipulinvarsien ja ruistikkujen kanssa.

6 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minä en ole ikinä tietääkseni käyttänyt lipstikkaa, noloa... Ei taida tälle kesälle enää ehtiä?

(ihan uupuneena)

sauvajyvänen kirjoitti...

Minusta se on ihan ehdoton lihakeitoissa, etenkin kun en käytä mitään liemikuutioita. Siitä tulee sellainen oikea lihaliemen maku. Moni on laittanut kaupan yrttiruukun maahan ja ollut ihan tyytyväinen kasvuun. Myös puutarhoilta varmaan vielä löytää taimia, luulisin ainakin.

Anonyymi kirjoitti...

Noi jukra, mulla on kerättynä vanhoista HS kuukausiliitteistä kymmeniä Mysin ohjeita - ne on niiiin ihania. Lipstikkakeitto on aivan ihanaa, vanha kansa tunsi sen tärkeänä lemmenjuomien osasena (mm. Lars Johansson: Vihreä keittiö, 1989;)/ t. Ilse

sauvajyvänen kirjoitti...

En ole löytänyt ilmeisesti sitä käyttämääsi reseptiä, sillä vaikka montaa olen kokeillut, ei niin hyvää ole löytynyt kuin se sinun tekemäsi. Pitää varmaan saada se vielä kokeiltavaksi.

Herkkusuu kirjoitti...

Olen kääntänyt talon ympäri, enkä ole löytänyt reseptiä. Olen linkittänyt ohjeen, joka on kutakuinkin kuin silloin joskus tekemäni, ilman perunaa. Ja kasviliemikuutioita en käyttäisi.

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/mysi-lahtisen-lipstikkakeitto

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos Herkkusuulle, pitää ensi vuonna kokeilla tuota reseptiä. Lipstikka kärsi ukkosmyrskyssä melkoisesti, ja muutenkin kellertää jo, eli jätän suosiolla seuraavan lipstikkakeiton ensi vuoteen.