maanantai 23. maaliskuuta 2020

Etäpäiväkirja 2 -arkiruokailusta


Meillä syödään nyt päivän kaikki ateriat kotona, samassa arjessa jossa tehdään myös omat työt ja autetaan lapsia koulunkäynnissä/hoidetaan heitä. Tämä tarkoittaa meidän perheessä yhteensä 15 aamiaista ja 20 lounasta enemmän kotona joka työviikko. Lapset ovat tainneet luistaa aamiaisista tavallisina koulupäivinä; nyt syövät aamiaisen, koska aamu on rauhallisempi. Mies on saanut aamiaisen töissä, samoin kaikkien lounaat ovat aiemmin hoituneet töissä ja kouluissa.

Tällä hetkellä, eristyksen alkuvaiheessa, ylimääräinen vaiva ja ajankulu ovat minusta ainoat asiat, mitkä pitää ottaa huomioon arkikokkailussa, sillä edelleen (ja toivotaan, että näin pysyykin):
  • kaupat ovat auki
  • kaupasta saa ruokaa
  • monilla paikoilla useampikin palvelu toimittaa ruokaa kotiovelle
  • sähköt on
  • netti on
  • sosiaalinen elämä (ml. vertaistuki ja neuvot) jatkuu netin kautta

Mitä pitää tällä hetkellä ottaa huomioon:
  • miten aika riittää?
  • miten saada menemään 2 kg kasviksia päivässä (eli 500 g/hlö)?
  • onko muita ajatuksia, minulle ei äkkiä tullut mieleen?

Meidän nykyarjessa jokainen syö aamiaisen omaan tahtiin, minä jatkan vanhalla piimä-puolukka-talkkuna-linjalla hyvin aikaisin aamulla. Lapset syövät jotain pientä, muroja (tämä on meillä uusi juttu!), jogurttia, kaurahiutaleita tai jotain sellaista. Minä olen siinä vaiheessa jo pitkällä työpäivääni ja saan jatkaa rauhassa töitä. Tämä tietysti onnistuu meillä koska lapset ovat jo isoja, pienempien kanssa söisimme tietysti yhdessä.

Lounasaika ainakin toistaiseksi lapsilla on n. klo 11-12. Tämä määrittää perheen lounasajan, sillä lounas syödään yhdessä, paitsi jos joku kokous päällekkäin, silloin tietysti kokoustaja syö myöhemmin. Lounaan jälkeen minä olen ainakin toistaiseksi käynyt happihyppelyllä jommankumman tai kummankin lapsen kanssa, vähän riippuen heidän kouluhommista.

Listojentekijälle listojen tekeminen ja etukäteen suunnittelu on helppoa. Suosittelisin nyt myös sellaiselle, jolle listat eivät ole luontevia, käyttää vähän aikaa etukäteen suunnitteluun. Monella on kaapit täynnä ruokaa tällä hetkellä, ja suunnittelu sekä vähentää hävikkiä (tietää mitä pitää käyttää ensin) että vähentää arjen kiireessä vaadittavaa ajatustyötä, joka pidemmän päälle voi käydä raskaaksi, ainakin minulle. Samalla voi suunnitella niin, että kevyen lounaan (esim. puuro, leipä, sosekeitto tjs.)  päivän päivällinen on vähän ruokaisampi, kuten pastakastike.

Nyt olen tilannut kerralla viikon ruokatarvikkeet ovelle, ja kokkaan sen mukaan mikä pilaantuu ensin. Teen isoja annoksia, pakastan ylimäärän joita sitten myöhemmin lämmitän lounaaksi. Ketjutan ruokia, ja esim. eilen tein ison kastikkeen ja keitin reilusti perunoita: tämän päivän lounas oli lämmittämistä ja pientä tuunausta vaille valmis. Tänään tein päivälliseksi pizzaa: samasta taikinasta leivon myös pitaleipiä = huomisen lounas. (Samalla vaivalla tein litran taikinan ja leivoin toisenkin pizzan myöhemmin syötäväksi, ja pitaleipien lisäksi vielä pitkät sämpylät täytettäväksi.)

Nyt jos koskaan on aika valmistaa tuttuja ja turvallisia ruokia. Olen kysellyt perheeltä toiveita, ja jakanut näitä toiveita helppouden mukaan arkeen ja viikonloppuun (ensi viikonloppuna meillä syödään mm. lihapullia, ruskeaa kastiketta ja perunamuusia).  Jokainen tehköön jaksamisensa mukaan niin, että turnauskestävyyttä riittää tarvittava aika ja vähän yli. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä, mennään sillä mikä on riittävän hyvin. Meillä ei todellakaan kulu 2 kg kasviksia päivässä, vaikka mitä yritän. Palaan mahdollisesti tähän aiheeseen myöhemmin.

Laitan tähän loppuun linkit n. 5 v sitten kirjoittamastani Arkiruokaa-sarjasta. Ja jos jauheliha on kaupasta loppu, niin nyt on hyvää aikaa haudutella patoja ja kaikkia muita edullisia lihoja. Sen verran noiden kirjoitusten lukijoille sanon, että unohtakaa ne liemien keitot ja käyttäkää niitä fondeja ja kuutioita jos olette niillä menneet tähänkin saakka, nyt ei mitään lisästressiä kenellekään:

Arkiruokaa - keitot
Arkiruokaa - kastikkeet
Arkiruokaa - padat 


Pysytään kotona myös niiden vuoksi jotka eivät voi pysyä kotona!

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Ja alkoipa tehdä mieli tuota sun aamiaispiimää!

sauvajyvänen kirjoitti...

Ihana! Ja mulla on piimä loppu, mutta perjantaina tulee lisää :)