torstai 20. lokakuuta 2016

Anton&Antonin kalakeitto


On se kumma (lue: se peellä alkava suomalainen voimasana kunnon ärrällä) ettei Suomessa, tuhansien järvien maassa, saa kunnon kalaa, vaan saa tanskalaista Vietnamissa kasvatettua kalaa. Mitä tuo muuten tarkoittaa? Lähetäänkö kalanpoikaset Tanskasta Vietnamiin kasvamaan, josta sitten kala kuljetetaan takaisin Tanskaan ja sitten sieltä Suomeen? Vai onko kala koko ajan Vietnamissa mutta tanskalaisten omistuksessa? Minä en ole vuosikausiin ostanut muuta kuin kotimaista kalaa ja silloin tällöin hätätilanteessa korkeintaan meidän läntisistä naapurimaista peräisin olevaa kalaa, mutta nyt katkesi sekin putki: itse ostettu ja kotona kokattu kala tuli toiselta puolelta maapalloa meidän ruokapöytään. Tulevaisuudessa täytyy kysyä etukäteen, että mistä Anton&Antonin ruokakassissa oleva kala on peräisin.

Mutta oli tämä keitto muuten oikeasti hyvää, paitsi että kala maistui lasten mielestä pahalta (samalta kuin koulussa tarjolla oleva epäkala). Keittoa tehdään meillä uudestaan, tosin tietysti kotimaisesta kalasta, siksi kirjaan ohjeen ylös. Annos on neljälle, mutta meillä jäi seuraavan päivän lounaallekin keittoa.

½ kg perunaa
½ fenkoli (tai 1 pieni)
3 porkkanaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
0,25 g sahramia (puolet annospussista)
1 tl kuivattua timjamia
1 rkl tomaattipyreetä
300 g tomaattimurskaa
6 dl kalalientä (tai vihanneslientä tai vettä, ohjeessa oli 8 dl))
500 g kalaa
suolaa ja cayennepippuria

1½ dl kreikkalaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi
suolaa ja cayennepippuria

Kuori ja pilko perunat. Viiploi fenkoli sekä kuoritut porkkanat ja sipuli. Kuullota kaikkia kasviksia kattilassa öljytilkassa muutama minuutti. Lisää sahramia maun mukaan (ohjeessa oli koko annospussi), tomaattipyre ja timjami, jatka paistamista muutama minuutti lisää. Lisää tomaattimurska ja liemi ja anna kiehua n. 20 minuuttia. Lisää kuutioitu kala ja anna kiehahtaa. Tarkista suola ja lisää vähän cayennepippuria.

Valmista valkosipulijogurtti: sekoita jogurtin sekaan puristettu valkosipulinkynsi, mausta maun mukaan. Nauti jogurtti keiton kanssa, hyvää ja maukasta.


10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kai annoit palautetta?
Mua ärsyttää aina ja ikuisesti se, että kala on monta päivää vanhaa (ja yleensä tulee kaukaa) vaikka tässä on Päijänne vieressä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, sekä kauppahalli24:ään että A&:lle. Toivon todellakin että jatkossa kalan alkuperän saisi tietää jo tilausvaiheessa, muutenhan ei uskalla tilata ruokkassia. Samaa minä jaksan ihmetellä kalan tarjonnasta kaupoissa. Onneksi työpaikka on lähellä hallia, se pelastaa monta kala-ateriaa. Kalaan kuluu meillä eniten ruokarahoista muutenkin, joten kyllä se saa olla tuoretta.

Janica Brander kirjoitti...

Tämä oli kyllä suuri ja negatiivinen yllätys, koska Anton&Anton on ainakin mun mielikuvissani profiloitunut kotimaisen luomuruoan tarjoajaksi.

Kotimaisen kalan puute jurppii täälläkin ja pahasti. Tampereella vain Kauppahallin tiskiltä saa hyvää kalaa. Stockan tiskillä myydään hävettävän vanhaa norjalaista lohta. Ymmärrän hyvin, miksi vähävaraisissa perheissä kalaa ei syödä, koska tuore kotimainen kala on niin kallista - ja mistä sitä ylipäätään saa? Pentti Linkolalta, kun hän tulee joskus tännekin myymään.

sauvajyvänen kirjoitti...

Samanlainen mielikuva minullakin oli A&A:sta, siksi tämä yllättikin niin täysin. Meidän perheessä iso osa ruokabudjetista menee kalaan, monena viikkona puolet. Toki meillä vähän "vääristää" se, että puoli vuotta olemme melko omavaraisia kasvisten suhteen, ja lihaa ostetaan harvoin. Mutta silti, kalojen hinnat tuntuvat karanneen ihan käsistä. Kelmeää ja vanhaa pussilohta saa kohtuuhintaan, mutta siinä se.

sauvajyvänen kirjoitti...

Anton&Anton vastasi FB-sivuilleni seuraavanlaisesti:

Hei Sauvajyvänen,

tämän viikon ruokakassin kalaetiketissä on virhe. Kala ei ole Vietnamista vaikka etiketissä näin lukee.

Tässä tarkempaa tietoa alihankkijaltamme. FAO merkintä näyttää pyyntialueen. Tässä linkki:
http://www.fao.org/fishery/area/Area27/en

Kalan alkuperämaa on kuitenkin Hollanti koska se on tuotu sinne ensimmäisenä maihin. A&A Ruokakassi seuraa WWF:n kalaopasta eikä käytä punaisella merkittyjä kalalajeja. A&A Ruokakassissa ei myöskään ole kaloja jotka ovat pakastettu ja pakattu Euroopan ulkopuolella ja sitten tuotu Suomeen.

Pahoittelemme kovasti väärinkäsitystä ja virheellistä etikettitietoa.

Terveisin,
A&A Ruokakassi

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Oli kyllä vähän outo selitys. Tuliko se nyt selväksi, mistä se kala oikeastaan oli?

Elina / Linnunlaulu kirjoitti...

Minulla ei itselläni ole mitään kokemusta Anton & Antonista tai heidän ruokakasseistaan, mutta jotenkin jäi vähän epäilyttävä olo. Harmillista tuollainen.

Kalan kohdalla ulkomainen tuontiruoka harmittaa ehkä vieläkin enemmän kuin muu tuontiruoka. Ja sitten toisaalta kotimaisen kalan ostaminen kirpaisee kyllä aikalailla, on se niin hirvittävän kallista. Viime talvesta lähtien meillä olisi ollut tarve sitä ostaa, kun mies sairastui vakavasti ja ei voinut enää käydä kalassa, mutta jäi kyllä ostamatta siinä tilanteessa. Nyt mies on toipunut ja palailee lyhennetyn työajan kautta pikkuhiljaa takaisin työelämään ja on jo käynyt kalassakin joitakin kertoja. Saalis on kylläkin jäänyt kovin laihaksi, meri on tuntunut tyhjentyneen kaloista :( Ihan hirveä kalan (oikean kalan ei kaupan lohen) mieliteko kyllä jo on, kun olimme tottuneet syömään reilusti kalaa jopa neljäkin kertaa viikossa. Toivon kovasti, että pääsemme vielä taas takaisin kalojen makuun.

sauvajyvänen kirjoitti...

Sari, jostain päin Pohjois-Atlantia pitäisi olla. Onhan tässä aika epävarmalla pohjalla jos etiketteihinkään ei voi luottaa. Toisaalta eihän sitä hallistakan ostaessa voi muuta kuin luottaa myyjän sanaan.

Elina, meillä on ihan sama, kalan (ja maitotaloustuotteiden) suhteen olemme todella riippuvaisia tarjonnasta. Minä ostan suht paljon kalaa, myös kalliilla hinnalla, mutta meillä asuu kotona vielä pienet koululaiset, jotka tarvitsevat kalaa. Koulun kalatarjonta on aika ankeaa, pääasiassa seitä ja silloin tällöin kasvatettua lohta. Siksi olen nostanut viikottaisten kala-aterioiden määrää entisestään. Ja se jos joku tuntuu ruokamenoissa. Ja minulla on iso huoli siitä, että kalaa riittää lapsille myös tulevaisuudessa, siksi olen niin tarkka alkuperästä. Ja totta kai maunkin takia, kun itse lapsena tottui oikesti tuoreeseen kalaan, ei oikein muu maistu. Toivotaan teille parempaa kalaonnea tulevaisuudessa.

Ulla kirjoitti...

Ollaan tehty sama huomio kuin Janica: Tampereen Stockan kalatiski on semmoista vintagea, ettei tosikaan. Eikä lihatiskilläkään hurrata: parhaaseen hirvestysaikaan viime vuonna myivät ruotsalaista hirveä.

Kangasalan pikkuruinen K-market pelastaa meidän ruokapöydän: joku ihana paikallinen kalastaja tuo sinne saalistaan, joka parhaimmillaan on vain muutama tunti sitten pyydetty, eikä hintakaan huimaa päätä. Parempi puolisko onkin ottanut tavaksi tulla töistä Kangasalan kautta, jotta pääsee tsekkaamaan kalatiskin. Kokonainen kuha maksaa alle 13 €/kg, ja siitähän saa pienellä vaivalla tehtyä myös liemen. Madekin myydään takki päällä, joten hyvässä lykyssä tulee mäti mukana. Ihan huippua palvelua!

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, kyllä on aarre tuollainen pieni kauppa ja paikallinen kalastaja. Minä saan ostettua myös hyvää kalaa, mutta hinta on ainakin tuplaten tuo.