tiistai 2. elokuuta 2016

Hampurilainen härkäpapupihvillä


Kävin keräämässä härkäpapuja palstalta, sellaisen reilun kasan. Satuin näkemään tänään kaupassa tuoreita härkäpapuja myynnissä (hienoa!) vajaan yhdeksän euron kilohintaan. Uteliaana punnitsin oman saaliin, se oli 1,35 kg, se olisi kaupassa maksanut reilusti yli 10 €. Irrotin pavut paloistaan, ryöppäsin ne ja kuorin vielä isoimmat. Punnitsin lopuksi syötävät pavut, ne painoivat 150 g, hyötysuhde on siis n. 1:10. Onni on oma palsta jossa härkäpapua kasvaa reilusti.

Minä oln tehnyt ennenkin härkäpapupihvejä tuohon tapaan. Nyt minulla oli vähemmän härkäpapuja, joten tein vähän erilaiset pihvit, näistä tuli sellaisia lettumaisia. Mutta hyviä silti, seuraavaksi taidan tehdä ohuita lettuja tällä reseptillä. Tästä määrästä tuli juuri kaksi pihviä (lapset kiittivät ja söivät eilisen jauhelihakastikkeen jämät sämpylöiden välissä) eli vähintään tuplaa ohje jos syöjiä on enemmän kuin kaksi, tai mielellään nelinkertaista.

150 g ryöpättyjä härkäpapuja (n. 1,3 kg palkoineen)
1 muna
½ tuoretta Aji Cristalia tai muuta chiliä
suolaa

voita ja/tai öljyä paistamiseen

Laita tuoreet ryöpätyt härkäpavut kapeaan astiaan johon sauvasekoitin sopii. Lisää muna sekä pilkottua chiliä ja suolaa maun mukaan. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella, tästä tulee sellainen lähes juokseva seos. Papumäärää voi kasvattaa reilustikin, ennen kuin alkaisin lisätä munien määrää. Paista pihvit/letut pannulla kypsiksi.

Kokoa hampurilainen. Minulla oli nyt ihania Kanniston leipomon hampurilaissämpylöitä, marinoitua sipulia, tomaattia ja chipotle-majoneesia. Kaalisalaattia olisi ollut jos olisi ollut kaalia. Hyvä hampurilainen, hyvä pihvi ja hyvä mieli.

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Oi, mitä herkkua! Härkäpapuletut oli hyvä idea. Voisikin viikonloppuna väkäistä aamiaisletut.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin ajattelin tehdä seuraavalla kerralla aamiaiselle lettuja. Ja reilusti enemmän :)

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Montako palkoa sulla tulee yhdestä taimesta? Keräsin ekan sadon, sain sen verran ettei kahteen käteen mahtunut, piti ottaa paidan helma apuun kun ei ollut kulhoa. Vielä osa taimista kukkii kun piti tehdä paikkokylvöjä. Mutta minusta sato on kuitenkin pieni suhteessa tilaan jonka härkäpapu vie maalta. Vai vielähköhän nekin taimet tekee satoa joista jo keräsin kaikki palot... jänskättää. T. härkäpapu-noviisiviljelija.

sauvajyvänen kirjoitti...

Määrä riippuu lajikkeista, jotkut tekevät muutaman jättisuuren, joistan tulee kymmeniä. Härkäpavut voi leikata alas sadonkorjuun jälkeen, hyvänä vuotena ehtii tulla vielä toinenkin sato, tämän vinkin sain Puutarhan ja Hellan välistä Ullalta. Ja joo, tilaa se vie, ja ennen kaikkea se grammamäärä mitä valmiita papuja saa, on vielä pienempi. Mutta minä pidän sitä maanparannuskasvina, ja kaikki sato on vaan ylimääräistä plussaa ;)