keskiviikko 17. elokuuta 2016

Elokuu on kasviskuu


Talven ja ennen kaikkea kevään aikana ehtii unohtaa kuinka upea ja yltäkylläinen ruokakuukausi elokuu on. Vaikka ei olisi omaa kasvimaata tai viljelypalstaa, ovat kaupat ja torit täynnä toinen toistaan parempia ja edullisempia kasviksia. Eikä enää tarvitse viljellä lehtikaalia eikä härkäpapua eikä keltajuurta itse, kun kaikkia niitä saa kaupasta, kiitos siitä kuuluu ennen kaikkea Satokausikalenterille.

Voi sitä onnea jos on oma kasvimaa, on se sitten pihalla, mökillä tai vaikka kaupungin vuokrapalsta. Päivän ruoka-aineet on mahdollista hakea maasta tuoreena ja suunnitella jokaiselle päivälle vaikka kuinka monipuolisia ruokia. Lisäksi voi käydä poimimassa metsästä (tai torilta tms.) sieniä ja/tai marjoja. Kaikki maistuu uskomattoman hyvälle vähällä vaivalla. Tai kyllähän se aikaa vähän vie, kun joutuu nostamaan kasvikset maasta, pestä ne, kuoria ja pilkkoa ja sen sellaista. Ihan parasta ajankäyttöä kuitenkin, mieli lepää, ja pysyypähän pois vaikka istumasta. 

Parasta juuri nyt harrastelijan kasvimaalla on esim. pavut, härkäpavut, porkkanat, punajuuret, sipulit, lehtikaali, avomaankurkut, kurpitsat ja edelleen vaikka perunat ja yrtit (ja tomaatit ja chilit jos ne olisivat kasvaneet). Voi valmistaa helposti upeita ateriakokonaisuuksia, kasvisten syöminen on niin kaukana siitä salaatti-kurkku-tomaatti-salaatista. 

Sitä minä vaan jaksan ihmetellä, että miksi kukaan ei ehdota vegaanista tai edes lihatonta elokuuta. Vegaani pitäisi olla vuoden pimeimpään aikaan jolloin mikään tuore ei kasva, ja lihaton pitäisi olla silloin kun metsästyskausi on runsaimmillaan. No joo, alkaahan elokuussa kyyhky- ja sorsajahti, mutta silti. Elokuu on ihan paras ruokakuukausi!

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Amen! Just ollaan lopettelemassa papukautta ja siirtymässä juures- ja kurpitsakauteen. Säilöttävää riittää ämpärikaupalla. Ihan paras ruokakuu :-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Minulla papukausi on vasta hyvässä alussa, kukkiakin on vielä, joten luulisin satokauden kestävän vielä pitkään. Kurpitsat jäävät tänä vuonna omalta pellolta saamatta, mutta onneksi niitä saa nykyään kaupasta, myös erikoisempia lajikkeita.

Piiku kirjoitti...

Kyllä oma kasvimaa on niin parasta mitä tiedän! Haaveilin kauan ja tänä kesänä aloin tuumasta toimeen, hyvin pieni se on 1.3m x 1.3m mutta sitäkin jännittävämpi. Kokeilussa oli herneenversot, salaatit, persilja sekä minttu ja kaikki lähtivät kasvamaan. Minulla on pupu joka rakastaa yrttejä ja olemme yhdessä herkutellu tuoreilla herkuilla tänä syksynä. :) Nyt vain ensikeesänä laajentamaan ja heti kesän alussa niin saadaan tuoretta naposteltavaa läpi kesän.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva Piiku kun tulit kommentoimaan :) Ihana kasvimaa sinulla, se vie kyllä ihan mennessään. Ja laajennus kuulostaa niin tutulta, tähän jää koukkuun.