keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Neljän päivän River Cottage - lihapäivä

Huomatkaa teksi lapussa: face bacon (possun poskea)

Tänään oli kurssin kolmas päivä eli lihapäivä. Päivä alkoi taas pikkupurtavalla, tällä kertaa meidän eilen savustamista kaloista tehdyllä tahnalla täällä leivotun leivän päällä. Sen jälkeen päästiin päivän teemaan. Pöydälle tuotiin puolikas sika, toisen puolen käytti Pig in a day -kurssi, ja sen lisäksi roikkumaan tuotiin kokonainen lammas. Tällä kertaa emme syöneet kaikkea itse, voitteko kuvitella, vaan suurin osa meni keittiön käyttöön. Paloittelimme eläimet yhdessä, meille kerrottiin paljon eläinten kasvatuksesta, eläinroduista ja ihan kaikesta lihaan liittyvästä. Eipä taida Suomessa monellakaan olla mahdollista tuntea "omaa lihakauppiasta/teurastajaa" niin kuin täällä päin. 


Omien ruokien lisäksi keittiö valmisti meille pikkupurtavaa possun korvista ja lampaan aivoista. Jälkimmäistä en maistanut, sillä aivot on yksi niitä harvoja asioita mitä en syö enkä aio syödä. Saimme myös vinkkejä pekonin tekoon (aion todellakin kokeilla sitä mallaspossusta!), makkaroihin, savustukseen ja vaikka mihin vielä. Ja minä sain henkilökohtaisesti spesiaalivinkkejä (hirven) sydämen ja kielen valmistamiseen. Tänään meillä oli kokkiopena Andy, aivan loistava kokki ja ihana persoona hänkin! Andy vetää myös huomisen leipäpäivän, huomista varten laitoimme sekä juurileivän alulle että teimme chorizo-makkaramassan maustumaan. Ja sulatimme possunrasvaa, maustoimme sen pekonilla ja kasviksilla ja jätimme asettumaan. Siitä saamme huomiselle hyvää leivänpäällistä, niin Andy lupasi.


Nopeaksi lounaaksi valmistimme tortillat joiden täytteenä oli yrttistä jogurttia, juuri haettuja salaatinlehtiä ja mausteista maksaa. Toimiva kokonaisuus, aivan loistava lounas. Ja miten helppoa oli tehdä tortillalätyt itse.


Olimme aloittaneet kokkaamisen paistamalla possun mahaa pannulla ja laittamalla sen mausteiseen liemeen hautumaan pariksi tunniksi. Lounaan jälkeen valmistimme ihanan keiton, pohjalla raastettua porkkanaa ja kesäkurpitsaa, päälle liha, kevätsipulia ja sopivasti lientä. Ihan mahtava keitto, yksi lemppareista koko kurssilla.


Olimme laittaneet aamulla myös lampaan niskan (kuudenteen kylkikuuhun asti) uuniin kypsymään. Mitkä ihanat mausteet, upea maku. Tästä kaikki saivat maistaa vähän ihan sellaisenaan, kuva otettu siinä vaiheessa kun moni oli jo hakenut oman maistiasen. Yksi parhaista lihoista tänään, jossei paras.


Lopuksi valmistimme myös lampaan filettä kasvispedillä. Meille oli kerätty herneitä ja salaattia valmiiksi, mutta jokainen kävi hakemassa keittiöpuutarhasta lisäksi haluamiaan yrttejä, saimme vapaat kädet toteuttaa ruuan kuten halusimme. Jos eilinen kala oli vähän ylikypsää, kompensoin sen sillä että tänään lammas oli lähempänä raakaa kuin mediumia. Mutta mikä maku, ihan loistavaa!


Päivän lopetti ihana keittiöstä tullut jälkkäri, kevyttä ja raikasta kaiken lihan jälkeen. Sorbettia, vaniljaista jugurttia, karviaisia ja leivänmuruja.


Sen verran pelkuri olen, etten aloittanut postausta tällä kuvalla. Tässä on paloiteltu porsaan puolikas ja lampaan takapää. Nämä menivät keittiön käyttöön, paitsi tuosta porsaan päästä keitimme liemen, sen jälkeen kun posket oltiin laitettu tulemaan pekoniksi ja aivot otettu talteen. Minä joka olen luullut tietäväni kaiken tietämisen arvoisen liemistä huomasin, että aina voi oppia uutta, odottakaahan vaan. Joitain asioita on vaan eri asia nähdä itse kuin lukea kirjoista tai kuulla jonkun kertovan. Possun paloista näkee myös sen, kuinka paljon rasvaa on hyvin, joskin hitaasti kasvaneessa, vähän alle vuoden ikäisessä possussa.

Tämäkin päivä on ollut oppia täynnä. Minulle itse paloittelu oli tuttua puuhaa, sen verran olen paloitellut tai ollut mukana paloittelemassa kaikenlaisia eläimiä ja tiedän muutenkin anatomian suht hyvin. Mutta siihen, mitä kaikkea eläimestä voikaan valmistaa, siihen on tullut vaikka mitä uutta ideaa. Ihana päivä kertakaikkiaan, tämäkin.


ps. Tänään tapasin Steven Lambin, hänen kanssaa juttelin aika pitkään. Jos joku ei tiedä, Steven on kirjoittanut River Cottage käsikirjan "Curing and smoking". Jes tästäkin.


9 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

No tänään valvoin sattumalta riittävän kauan. Aivot jäävät minultakin kokeilematta, jos eteen osuu. Minulla on tuo Curing & smoking -kirja hyllyssä. Kiitos päivän raportoinnista ja mukavaa leipomispäivää!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitokset ja hyviä öitä :)

Campasimpukka kirjoitti...

Kiitos taas postauksesta!

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Aivan mahtava meininki siellä! Jään odottelemaan kaikkia tulevia vinkkejä pekoninvalmistuksesta alkaen. Voi olla että mä olen altistunut aivoille jo penskana, karjatilallisen lapsena. Aladoopiin kun laitettiin kaikki mikä ei jauhelihaksi, mykysoppaan tai palapaistiksi käynyt. Olisko siellä ne sisäfileet joita ei koskaan näkynyt pöydässä vaikka joka syksy mulli laitettiin tuvan pöydällä paloiksi? Mun lapsuuden suurin arvoitus on mihin fileet meni, ei ole aikalaisia elossa kertomassa.

Ulla kirjoitti...

Minä olen tehnyt pekonia River Cottage Meat Book -ohjeen mukaan. Possua Benjamilta ja hyvää tuli :)

Ulla kirjoitti...

Jestas, että tuli nälkä tätä lukiessa :-D

Anonyymi kirjoitti...

Kurssi vaikuttaa antoisalta!
Paljon asiaa muutamassa päivässä.
Lukiessa tuli nälkä, mutta ei hätää onhan jo lounasaika.
Tosin eväät eivät tämän lukemisen jälkeen houkuttele.

t. alapuolen naapuri

marketta kirjoitti...

Voi vitsi, miten hieno kurssi! Kyllä jotain tälläistä tarvittaisiin tänne suomeenkin! Toisaalta, olisiko fiilis täällä samanlainen, kuin siellä Englannissa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Campa, eipä kestä :)

Merja, tuskimpa niistä entisaikojen aivoista mitään huonoa ole ollut, eikä varmasti tuollakaan, mutta en vaan halua niitä enää syödä.

Ulla, kiva kuulla että sinun pekoni onnistui. Hyvää possua sinulla olikin!

Ulla, joko nälkä helpottaa?

naapurille hyviä lounashetkiä :)

marketta, kyllä vastaava varmasti toimisi Suomessa, en vaan tiedä riittäisikö asiakkaita ainakaan tässä mittakaavassa kuin täällä.