keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Omenainen lapapata possusta


Lapapata on hauska sana. Ja tämä on erityisen hyvä pata, takuuvarmasti maistuvaa kaikkien mielestä. Helppo tehdä ja koko ruoka kypsyy samalla vaivalla. Nelihenkiselle perheelle tästä tulee kaksi täyttä ruokaa ja lihaa vielä jää liemen kanssa yhteen kastikeruokaan.

Osallistun tällä reseptillä pitkästä aikaa kuukauden ruokahaasteeseen, jonka tässä kuussa järjesti Grillataan ja Chillataan -blogi mukavalla aiheella eli pataruualla. Minä tein padan sähköuunissa, mutta tämä soveltuu oikein hyvin myös leivinuunissa tehtäväksi. Kisaan on jo ilmottautunut iso joukko toinen toistaan parempia patoja, joten enpä usko että minulla on taaskaan mitään mahdollisuuksia, mutta ei se haittaa. Halusin kuitenkin mukaan tällä yksinkertaisella ruualla, huomaan että minulla ruuat vaan yksinkertaistuvat koko ajan ja haen puhtaita simppeleitä makuja. Siksi tämä on ihan parasta.

voita
1.5 kg possun lapaa
musta- ja viherpippuria
2 tl sinappijauhetta
2 palsternakkaa
4-5 pienehköä sipulia
6-8 perunaa
2 omenaa
1 rkl merisuolaa
2.5 dl vettä
1 dl makeaa omenaviiniä
reilusti tuoretta timjamia

Ruskista liha padassa. Ripottele päälle mustapippuria ja morttelissa hienonnettua viherpippuria sekä 1 tl sinappijauhetta kummallekin puolelle. Lisää pataan kuoritut ja pilkotut kasvikset sekä viipaloidut omenat päällimmäiseksi. Lisää suola ja kaada nesteet pataan, lisää timjami päällimmäiseksi. Laita pata kansi päällä 250 asteiseen uuniin ja laske lämpö 150 asteeseen. Anna hautua nelisen tuntia. Hyvä pata, kaikkien lempiruokaa.

3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tuon voinee tehdä myös haudutuspadallakin? Voi kun se minun patani tulisi pian!

Anonyymi kirjoitti...

Haa, tuo on vähän sveitsiläisvaikutteinen pata, pottua, omppua ja possua samassa padassa. On, lapapata on kiva sana :).

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllähän sen voi haudutuspadallakin tehdä, silloin vain kannattaa lisätä aikaa ihan reilusti, tai pilkkoa liha paloiksi.

Ja minä kun ajattelin että tämä on ihan rivercottagemainen, kun olen tehnyt yhden kanapadan jossa oli perunat samassa padassa, ja juuri tein niitä omena-palsternakkaröstejä. Mutta se menikin sitten Sveitsiin :)