lauantai 16. marraskuuta 2013

Lammasta, kaprista ja timjamia haudutuspadassa

Ostin Heinolan Heilasta kaksi lampaanlapaa pataa varten. Muistan lukeneeni River Cottage Everydaysta lampaankyljyksistä joissa oli makuna kaprista ja timjamia. Laitoin padan nukkumaan mennessä hautumaan, ja sammutin sen aamulla herätessä, ja niin ruoka oli valmis otettavaksi mukaan tai syötäväksi muuten vaan.

Tämän padan juju, haudutuspadan ja hyvän lampaan lisäksi, on suolassa. Tai siis niissä suolaan säilötyissä kapriksissa, joita kapris-fanina ostin Annan Hellasta & Herkusta. Mitään muuta suolaa en pataan lisännyt, vain kaprikset sen suolan kanssa. Niistä tuli sopiva suolaisuus pataan ja lisäksi vielä ihanaa kapriksen makua liemeen. Kaprikset olivat pehmenneet hauskasti ja maistuivat todella hyvälle kun suola oli diffuntoitunut liemeen. Tällä tavalla tulen maustamaan patoja myöhemminkin.

voita
1 kg lampaan lapaa
mustapippuria
n. 6-8 pikkusipulia
vettä niin että kaikki peittyy
½-1 dl makeaa omenaviiniä
1 rkl suolaan säilöttyjä kapriksia (tai suolaa ja kapriksia)
reilusti tuoretta timjamia

Ruskista lapapalat voissa, pippuroi ne ja siirrä haudutuspataan. Kuori sipulit, ja pyöräytä nekin kuumalla pannilla joko kokonaisian tai puolikkaina, vähän koosta riippuen. Huuhdo kaikki maut pannulta talteen, kaada vesi pataan, lisää vettä sen verran että kaikki peittyy ja lisää vähän viiniä makua antamaan. Lisää kaprikset ja timjami pataan ja anna hautua asetuksella low n. 6 tuntia tai enemmän. Minulla oli pitkät yöunet, eli pata hautui 9 tuntia. Hyvää keitetyn speltin kanssa. Ylimääräinen liemi kannattaa pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Ei kommentteja: