maanantai 18. maaliskuuta 2013

Paprikassi hirven sydämestä ja maksasta


Nyt kyllä on ruualla hassu nimi. Piti ihan sanakirjasta katsoa, kun River Cottage Meat -kirjassa oli ruoka nimeltä Paprikash of hearts, livers and tongues, mutta eihän sanakirjasta mitään käännöstä löytynyt. Tuo on siis samankaltainen ruoka kuin gulassi (gulash), joten ajattelin että se kääntyy suomeksi paprikassi (paprikash), välittämättä siitä kuinka hassulta se kuulostaa. 

Miinulla ei ollut kieltä pakastimessa, mutta puolikas hirven sydän ja pala maksaa kuitenkin löytyi, joten ajattelin kokeilla tätä ruokaa, vaikka olin aavistuksen skeptinen etukäteen. Laitan taas ohjeen suunnilleen sellaisena kuin se oli kirjassa, ja perään sulkuihin omat muutokset.

2 lampaan tai sian sydäntä (minulla siis ½ ison hirven sydän)
4 lampaan kieltä jos on (ja ei ollut)
500 g maksaa (minulla oli hirven maksaa)
2 rkl jotain rasvaa (minulla voita, ohjessa laardia tai öljyä)
1 kg sipulia (minulla oli 4 isoa)
1 rkl paprikajauhetta, sitä makeaa mietoa "unkarilaista" (minulla oli 1½)
1 rkl savustettua paprikajauhetta (minulla ½)
2 tl tulista paprikajauhetta (minulla 1 tl)
200 g hyvää tomaattimurskaa
2 dl vettä
suolaa ja pippuria

lisäksi hapankermaa ja perunoita jossain muodossa

Pilko sydän ja maksa reiluiksi palasiksi. Kuori ja pilko sipulit ja paista niitä pannulla kunnes ovat läpikuultavia. Lisää paprikat sipuleiden päälle, sekoita hyvin ja paista vielä muutama minuutti, siirrä sipulit pataan. Paista sydämen ja maksan palasia muutama minuutti niin että saavat väriä joka puolelta ja kaada sipulien joukkoon pataan. Lisää tomaattimurska ja vesi. Anna hautua hyvin miedolla lämmöllä vähintään pari tuntia, kääntele välillä lihoja ja lisää tarvittaessa vettä. Minun ei tarvinnut lisätä, ja ulkoiluaikatauluista johtuen pata kypsyi kolme tuntia.

Syödään keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa. Kastikkeeseen voi sekoittaa hapankermaa, tai laittaa sen tarjolle erikseen kulhoon, josta jokainen voi laittaa sitä halutessaa. Minulla oli jäänyt blini-illalliselta smetanaa, joten sitä oli tarjolla.

Täytyy sanoa, että epäilyistä huolimatta oli ihan todella hyvää ruokaa. Sydän ja maksa olivat sopivan pehmeitä ja maukkaita, ja kastike oli aivan ihanaa sellaisenaankin. Tämän ruuan voi periaatteessa tehdä mistä tahansa lihasta, mutta sisäelimiä käytettäessä siihen tule kyllä erinomaisen hyvä maku. Ja mikä parasta, tästäkin tuli parin päivän ruoka. Sunnuntaina syötiin sellaisenaan (kuva ylhäällä), ja tänään tein tästä metsästäjän piirasta (kuva vieressä): laitoin kastiketta pienien uunivuokien pohjalle ja päälle maidolla notkistettua perunamuusin jämää. Paistoin 30 minuuttia 225 asteessa. Maukas, nopea ja helppo arkiruoka Vielä jäi kastiketta yli, sen laitoin pakastimeen, ja teen josku helpon ja maukkaan lihakastikkeen siitä, lisään vain paistettua lihaa ja annan kiehua vähän aikaa.



7 kommenttia:

Jaska Jokunen kirjoitti...

Kiitos taas hyvästä vinkistä!

Tuota täytynee kokeilla, viimeistään syksyllä, kun taas riistan sisäelimiä on tuoreena tai sitten josko pääsiäislampaan teurastuksesta jäisi sopivasti...

sauvajyvänen kirjoitti...

Eipä kestä :) Minä ajattelin että pakastetutkin meni hyvin tässä ruuassa, kun hautuvat mausteisessa kastikkeessa sipulin kanssa pitkään. Ja juuri näinhän se oli, tosiaan harvinaisen hyvää ruokaa.

Anonyymi kirjoitti...

Oi, oi, salaa aina kadehdin liha- ja sisäelinvarastojanne ;).
Kuulostaa hyvältä tuokin. Savupaprikaan en ole tutustunut vaikka sitä on monissa blogeissa käytetty.

sauvajyvänen kirjoitti...

Nykyään alkaa jo sisäelimia taas saamaan tavallisista kaupoistakin, ja halleista nyt ainakin. Tuota savupaprikaa olen nähnyt ihan tavallisissa ruokakaupoissakin, tuon taisin ostaa Citymarketista, eli ei ole kamalan eksoottinen mauste. Minulla on sellainen samanlainen punainen metallipurkki, mitä olen nähnyt monen muunkin käyttävän.

Hiidenuhma kirjoitti...

Otsikon nähdessäni ajattelin, että nyt olet kyllä tehnyt kirjoitusvirheen. Höps - olet liian fiksu sellaiseen ;)

En ole vielä syönyt sydäntä, mutta ruoka jossa on maksaa ja sipulia on ihan pakosta herkullista! Täytyy pitää mielessä tämä resepti, kun piipahtaa hallissa seuraavan kerran.

Minä lisäksi heitän sinulle sellainen työssä käyvän äidin tosiunelman: haaste kuvata ja esitellä kootusti koko viikon menu. Haaste löytyy blogistani haaste: viikon menu

Hannele kirjoitti...

Luin otsikon ainakin kymmenen kertaa muodossa "paperikassi". Jep. Aivot ovat kummallinen kapistus.

sauvajyvänen kirjoitti...

Hiidenuhma, hih, kyllä minä sanaa tavasin moneen kertaan. Ja kiitos haasteesta, tämä viikko voisikin olla helppo, kun alkuviikko on mennyt kokonaan vanhoilla ruuilla ja olen vielä kaksi iltaa pois. Ensi viikko voisikin olla vähän hassu kun on pääsiäinen.

Hannele, siltähän se pahasti näyttää :D