tiistai 26. maaliskuuta 2013

Haaste: viikon menu

Sain viime viikolla haasteen Hiidenuhmalta. Kiitos Hiidenuhma! Ajattelin vastata siihen heti, sillä muuten vaarana olisi se, että alkaisin kikkailemaan niin, ettei meidän arkiruuista olisi tietoakaan :) Eilen en vaan ehtinyt kirjoittaa tätä, sillä minun piti lukea työkaverilta lainaamani Tuomas Kyrön Miniä. Siinä vasta loistava kirja! Viime viikko ei ollut ihan tavallinen viikko, mutta ei se ollut ihan poikkeavakaan siinä mielessä, että yleensä viikkoihin mahtuu jotain poikkeavaa. En tullut ottaneeksi kuvia kaikista aterioista, ja jälkiruuatkin ovat olleet pääsiäismuna- ja mämmilinjalla, joten niistä ei ole juurikaan postattavaa. Toteutus ei nyt mennyt ihan oikeaoppisesti, mutta sen verran oli muita kiireitä, että oli pakko vähän oikoa. Säännöt olivat seuraavanlaiset.

Tässä vielä haasteen "säännöt" kopioituna:

Viikon menu

  •  kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoat (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit)
  •  jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin, niin hyvä juttu :)
  •  7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin "Viikon vinkki"
  •  kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi.
  •  laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menu
Tarkoitus ei ole siis saada kasaan mitään gourmetherkkuja vaan ihan tavallista arkiruokaa. Vinkkejä ja inspiraatioita kanssasisarille :) ja -veljille


Maanantai: Metsästäjän piiras sydämestä ja maksasta (ohje alaosassa postausta). Tyypilistä maanantairuokaa: viikonlopun jämiä vähän muokattuna.

Tiistai: Yrttibroileria, parsakaalisalaattia ja ituja. Tyypillinen tiistain ruoka siinä mielessä, että liha paistettu sunnuntaina, ja lisukkeet tehty vauhdilla. Tiistaina perheellä on urheiluharrastuksia, joten ruuan pitää olla nopeasti valmistettavissa, eikä liian täyttävää että jaksaa treenata, mutta riittävän täyttävää että jaksaa treenata.

Keskiviikko: Jauhelihakastike ja spagetti. Minulla oli keskiviikkona vuoden ehkä rankin työpäivä. Valmistauduin edellisiltana tekemällä jauhelihakastikkeen, jota mies lämmitti keskiviikkona ja keitti spagettia lisäksi. Minä tulin kotiin puoli ysiltä, söin lautasellisen ruokaa, ja olin nukkumassa ennen ysiä ja ennen lapsia. Kuva on vanhasta postauksesta, en tullut pyytäneeksi miestä ottamaan kuvaa, ja itsellä se ei käynyt illalla pienessä mielessäkään.

Torstai: Paistetut muikut, kuoripotut ja bottarga-kstike. Viikon kalapäivä oli tällä viikolla torstaina. Kala oli hyvää, samoin kastike, tosin lapset eivät suostuneet edes maistamaan. Kompensoivat sitten syömällä huiman määrän muikkuja.

Perjantai: Perhe söi samaa jauhelihakastiketta kuin keskiviikkona ja spagettia. Minä söin MURUssa! Kuvia ei tietenkään ole, mutta täytyy sanoa että Muru on kyllä kaiken sen hehkutuksen arvoinen mitä missään näkee! Söimme päivän menut puolikkailla viinipaketeilla. Ja jälkiruokaviini teki sellaisen vaikutuksen, että viiniä on jo tilattu laatikollinen puoliksi :)  Ohjeita löytyy Murun keittokirjasta, ja niistä on tarkoitus kokeilla ainakin jälkiruokaa, ja ehkä lammastakin.

Lauantai: Paistettu kanan rintafilee, ranskalaiset perunat ja salaatti kurkulla ja granattiomenalla. Lauantain ruuasta ei ole kuvaa. Olimme n. 8 tuntia reissussa, ja tärkeintä oli saada vaivattomasti ruokaa. Sekoitin helpon marinadin makeasta ja tavallisesta soijakastikkeesta, osterikastikkeesta, väkevästä currysta ja viherpippurista, heitin fileiden kanssa uuniin, paistoin kypsäsksi ja perään paiston kaupan ranskalaisia. Kaikki söivät hyvällä ruokahalulla mahat täyteen, eikä kuvaaminen taaskaan käynyt mielessä.

Sunnuntai: Anjoviksella suolattu lammaspaisti. Pyhänä siis pyhäruuat. Lapset tosin söivät lähinnä broilerinsydämiä, postaus on tulossa niistä jahka teen toisen annoksen josta aion ehtiä ottaa kuvankin ennen kuin herkut katoavat parempiin suihin.

Tälläiset olivat meidän viime viikon päivälliset. Lounaat syötiin töissä, koulussa ja hoitopaikalla. Tuolta viikolta jäi keittopäivä uupumaan, kun mies ilmoitti vasta tälle viikolle toivekeittonsa. Tällä viikolla onkin sitten keittoa kahtena päivänä, että pysytään vauhdissa mukana.

Minä en keksi viittä haastettavaksi, mutta kaksi haastettavaa keksin helposti:

Ankerias Vipunen. Sori Ankerias että taas heitän haasteen sinulle, mutta olisi hauska tietää mitä teillä syödään normaaliarkena ;)

Kaikki äitini reseptit. Sama ylläoleva viesti pätee Nannalle :)

7 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Kiitos haasteesta! Haaste otettu vastaan ja suoritetaan jossain vaiheessa. Täälläkin saattaa olla silloin joku päivä spagettia ja jauhelihakastiketta. Kestosuosikkeja.

Olen muuten kanssa lukenut sen kirjan. Se oli vauhdikasta ja hauskaa tekstiä. Nauratti kovasti.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kivakiva! Kyllä on loistava kirja, sai nauraa vedet silmissä, ja lopussa oli vedet silmissä kun oli niin liikuttavan kaunista tekstiä. Kyllä ei hyvää hävitetä, eikä huonoakaan!

Nanna kirjoitti...


Haaste vastaanotetaan, se tulikin yhtäaikaa myös Nelleltä. No en kuitenkaan tee tuplana! Niinkuin Nellellekkin sanoin, täytyy oottaa pääsiäiäisen yli, ettei synny väärää kuvaa meidän ruokaviikosta. Mutta lupaan, että en valmistaudu!

Nanna kirjoitti...

Ja ihana kuulla, että viihdyitte Murussa!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva että tartut haasteeseen :) Ja tosiaan, kyllä viihdyttiin!

Riikka kirjoitti...

Oliko se jälkkäriviini sattumoisin roseta? Join sellaista siellä pari viikkoa sitten, ja se oli tosi hyvää, mutten tietty muista yhtään, mitä se oli.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ei ollut roseta, se oli sellainen mieto mansikkaisen marjaisan raikas viini kuin Brachetto d'Acqui "Braida". Italialaista, vain 5.5% viiniä. Alkossa on hyllyssä toista Brachetto-viiniä, mutta Niki sanoi että ehdottomasti pitää olla tuota "Braidaa". Ja nauroi että kuinka satuinkin kysymään sitä heidän yhtä harvoista viineistä, joka sattuu olemaan Alkon tilausvalikoimassa. Tässä on ihana viini vaikka piknikeille tai brunssille. Kesää odotellessa...