maanantai 4. kesäkuuta 2012

Parsaa pehmeäksi keitetyn munan kanssa


Lupasin lapsille ostaa kirsikoita torilta. Samalla reissulla silmiin osui ensimmäiset kotimaiset parsat, ja pitihän niitä ostaa kirsikoiden lisäksi. Parsa on minulle aika uusi tuttavuus, lapsuudessa sitä ei ollut "saatavilla" ollenkaan, ja nuoruudessakin kokemukset rajoittuivat lähinnä tölkkiparsaan pitsassa.  Hyvään tuoreeseen parsaan olen tutustunut ensimmäiseksi työmatkoilla pitkin Eurooppaa, ja viime vuosina sitä on tullut keitettyä silloin tällöin jos varmasti tuoretta kotimaista parsaa on ollut saatavilla. Ja onhan parsa varma puheenaihe geneetikkojenkin keskuudessa. Kasvatus kiinnostaisi toki kovasti, mutta tilanpuutteen takia toteutus on ollut jäissä toistaiseksi. Nyt mietin että kuinkahan se menestyisi savimaassa, jos sitä uskaltautuisi vähän laittaa palstalle. Tai jos rakentaisi pihaan kapean kasvulavan sitä varten?

Törmäsin tähän reseptiin River Cottage Everyday-kirjassa, ja ajattelin heti on pakko kokeilla. Meillä muut eivät ole löysien munien ystäviä, lapset eivät pidä muutenkaan parsasta, mutta minä halusin silti kokeilla reseptiä. Ja hyvää oli, vaikka ei ehkä ihan perinteisen hollandaisen veroista.

kymmenisen tuoretta parsaa
1 muna
omenaviinietikkaa
suolaa
voita
mustapippuria

Keitä munaa nelisen minuuttia, ja keitä/höyrytä parsat nopeasti samaan aikaan, minulla oli eilen kerättyä parsaa ja muutama minuutti riitti saamaan ne sopivan pehmeiksi. Riko muna, lisää siihen muutama tippa viinietikkaa, suolaa, voita ja rouhaise vähän pippuria päälle. Ala dippailla parsaa tähän pikaiseen versioon hollandaise-kastikkeesta.

5 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Tää on kuin ne soldiers, dipataan paahtoleiväst leikattua suikaletta kananmunaan:) Ei minunkaan suosikkini se vähän keitetty muna, mutta kuulostaa hauskalta!

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Näin kanssa tämän parsaohjeen yhdellä River Cottagen dvd:llä ja mielessä on ollut kokeilla myös, koska olen suuri juoksevan keltuaisen ystävä. Kun nyt vaan törmäisi siihen kotimaan parsaan jossain:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Campis, minä taas tykkään raa'asta munasta, joten heti ihastuin tähän reseptiin.

Ankerias, näin sen saman ohjelman, ja olin tyytyväinen kun ohje löytyi kirjastakin. Ainakin Stokkalla ja Hakaniemen torilla siihen voi törmätä...

pinea kirjoitti...

Minäkin olen löysien munien ystävä, ja tämä resepti alkoi houkuttaa heti!

Kasvatin aikoinani parsaa savimaassa, mutta tuolloin ne olivat vielä kovin nuoria taimia - siirsin ne myöhemmin muun kasvimaani mukana muualle. Mutta kyllä ne mielestäni savimaassakin viihtyvät, tekevät julmetunmoisen juurakon.

sauvajyvänen kirjoitti...

Pitää laittaa mietintään, että uskaltaako tuonne palstalle laittaa parsaa. Ja ennen kaikkea raatsiiko laittaa sellaista, mistä ei satoa ole heti odotettavsissa. Hyvä tietää kuitenkin että savimaa kelpaa hyvin.