keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Grillattu lohi (kaasugrillillä)


Tämän vuoden juhannusaattona meitä oli mökillä vain viisi. Suunnittelin ruuaksi grillattua kalaa, minä en muistaakseni ole aiemmin grillannut kokonaista kalaa, mutta muistan vieläkin, kuinka hyvää miehen grillaama kala oli yhdellä kesälomareissulla. Reissusta on jo viisi vuotta, ei siis mitään paineita kun edelleen hehkutan sitä ateriaa. Mies grillasi ja minä opettelin.

Tällä kertaa jäi saamatta sellainen kala kuin ajattelin, mikä ehkä oli ihan hyväkin asia. Tarjolla oli vain iso, yli 2 kg painava kirjolohi. Kalan koko asetti vähän haasteita grillaamiselle, ihanne olisi ollut  reilun kilon kokoinen kala. Sellainen tosin olisi nyt ollut auttamatta liian pieni juhannusaaton nälkäiselle ruokaseurueelle, siitä huolimatta, että kalan lisukkeena oli uusia perunoita, italiansalaattia, versosalaattia ja kermaviilikastiketta. Päivä meni jotenkin touhutessa niin, että aamiainen syötiin kympiltä, ja sitten seuraavan kerran söimme tämän aterian lähempänä viittä, välissä vaan ahkerointia. Meidän juhannusaaton ateria: yksinkertainen mutta niin 💚

Tämä iso kala piti katkaista puoliksi, jotta se juuri ja juuri mahtui halsteriin. Reilun kilon kokoisen kalan voisi grillata ilman halsteriakin niin, että kypsentää kalan ensin toiselta puolelta vähän yli puoleen väliin, ehkä kymmenisen minuuttia, tai vähän yli, hyvällä lämmöllä. Tämän jälkeen kalan voi kääntää, ei haittaa vaikka nahkaa jäisi vähän grilliin kiinni, ja sitten grillata vähän vähemmän aikaa toiselta puolelta. Mutta nyt tälle isolle kalalle tehtiin näin:

Tee kalan pintaan kummallekin puolelle viiltoja. Ripottele suolaa ja pippuria sekä purista sitruunamehua kalan sisään ja päälle, hiero niitä myös viiltoihin. Halkaise kala kahtia ja aseta se halsteriin. Asettele kala niin, että selkä- ja/tai rintaevä jää halsterin ulkopuolelle, niin voit tarvittaessa kokeilla kalan kypsyyttä evästä.

Grillaa kalaa n. 15 minuuttia toiselta puolelta hyvällä lämmöllä, käännä kala ja grillaa toinen 15 minuuttia. Tämän jälkeen kokeile kalan kypsyyttä irroittamalla evä: jos se lähtee helposti, on kala kypsä. Jos on vielä vähän tiukassa kiinni, jätä kala grilliin kypsymään, mutta voit sammuttaa tulet. Meillä taisi kala paistua vielä kymmenisen minuuttia tässä vaiheessa.

Kala kypsänä

Kala oli täydellisen hyvää, ja rapea nahka jotain vielä enemmän. Söimme kalan viidestään, voisi melkein sanoa nahkoineen päivineen perunoiden ja salaattien kanssa. Olkoonkin, että nälkä on ruuan paras mauste, ja olimme todella nälkäisiä, mutta kyllä oli hyvää. Nyt osaan minäkin grillata kokonaisen kalan. Ensi kerralla ostan kaksi reilun kilon kokoista kalaa, yksi ei enää meillä riittäisi.

Pyhä pihlaja juhannussaunan eteisessä ja esikoisen keräämää kimppu

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Täytyy kokeilla, sait kuulostamaan niin hyvältä. Halsterini taitaa vaan olla hukassa?

sauvajyvänen kirjoitti...

Hyvin onnistuu ilmankin halsteria, ainakin jos pysyy kohtuukokoisissa kaloissa :D