maanantai 15. huhtikuuta 2019

Karkkihirvi


Nyt on kuulkaas hirvi hienossa muodossa! Tässä on sama makumaailma kuin karkkipossussa, liha tosin ilman friteerausta, mikä olisikin ihan turhaa, kuten olen todennut jo aiemmin. Liha maistui upealta karkkikastikkeessa, mutta mehevää se oli pitäleivissä sellaisenaankin. Käytin nyt kastikkeeseen niitä aineita mitä sattui kotona olla, esim. osterikastike oli päässyt loppumaan.

Hirven patapala keitettiin ensin rauhassa liemessä. Sen jälkeen jaoin kypsän lihan puoliksi joista toisen puolen laitoin kylmään, ja toisen puolen pilkoin veitsellä pieniksi paloiksi. Keitin kastikkeen ja sekoitin sen pilkotun lihan joukkoon. Söimme tästä kaksi ateriaa, seuraavana päivänä paistoin pannulla lihan, kastikkeen ja ylijääneen riisin. Ja se toinen puolikas lihasta: puolet siitä syötiin yhtenä päivänä pitaleivissä tsatsikin kanssa, ja puolet odottaa pakastettuna jotain nopeaa ateriaa. Upea tapa valmistaa ruokaa: yksi 4 tunnin keittäminen viikonloppuna ja siitä neljä (nopeaa) ateriaa neljälle hengelle.

1,2 kg hirven patalihaa
1 dl soijakastiketta
½ dl teryaki-kastiketta
2 rkl omenaviinietikkaa
1 tl korianterin siemeniä
1 tl kokonaisia valkopippureita
1 valkosipulin kynsi
pala inkivääriä vähän pilkottuna
pala savustettua ja kuivattua chiliä
vettä

Laita liha sellaiseen kattilaan johon se juuri ja juuri mahtuu. Lisää kaikki aineet kattilaan, ja lopuksi vettä niin, että liha juuri peittyy, minulla taisi nyt mennä reilu ½ l.  Keitä lihaa ihan hiljalleen kannen alla n. 4 h.  Nosta liha leikkuulaudalle, ja käytä kaikki isommalle porukalle, tai jaa se kahtia ja käytä vain puolet, kuten minä tein tällä kertaa. Leikkaa liha pieniksi paloiksi, jätä odottamaan sillä aikaa kun keität karkkikastikkeen:

4 dl lientä
1 tähtianis
1 dl palmusokeria

Siivilöi liemi, ota siitä osa kattilaan, lisää tähtianis ja sokeri. Anna kiehua n. vartin verran niin, että saat paksua, lähes siirappimaista kastiketta, poista tähtianis. Jos on näin "vähän" sokeria, kastikkeesta ei tarvitse tulla ihan paksua. Sekoita kastike ja pilkotut lihat keskenään, ja nauti riisin, riisiviinietikan+chilin sekä korianterin kanssa. Upea ruoka joka maistui ihan kaikille.

Jos et käytä kaikkea lihaa tähän, lopun lihan voi käyttää nyhtöhirvenä tai pakastaa myöhempää käyttöä varten. Liha on mehevää ja maukasta, mitä ei minusta aina voi sanoa nyhtöhirvestä. Ja ylimääräinen liemi kannattaa ottaa talteen, siitä saa upean liemipohjan jollekin padalle tai kastikkeelle. Tätä tehdään toistekin.


4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Mahtava idea!

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Oispa hirveä pakkasessa! Pitääkin tehdä toiveikkaita kaivauksia, mutta epäilen että olisin kyllä jo syönyt jos olisi. Ensi syksyä varten karkkihirvi korvan taakse :).

Viikonloppukokki kirjoitti...

Karkkihirvi kuulostaa hyvältä. Omat hirvireseptit onkin aika perinteisiä ja kaikki samanlaisia. Ihan herkullisia, mutta tässä onkin mukavasti erilainen.

sauvajyvänen kirjoitti...

Sari, kiitos (ja samaa mieltä minäkin ;) )
Merja, kannattaa tosiaan kokeilla. Ja Viikonloppukokki, kiva tehdä välillä muutakin kuin ihan perinteistä. Niin hyvää kuin se onkin.