tiistai 20. marraskuuta 2018

Suklaakakku suklaakreemillä


Meillä juhlittiin viikonloppuna lasten synttäreitä. Tänä vuonna mentiin helpolla kaavalla, suolaisena tarjottavana oli pizzaa ja vihannestikkuja dipin kanssa. Kuopus halusi kakuksi jäätelöitä kaikilla herkuilla. Huomaa kyllä, että lapset ovat kasvaneet ja aikuiset järkevöityneet, sillä karkkeja ja sipsejä menee nykyisin aika vähän synttäreillä (vai oliko se se pizza?). Dr.Pepperiä pitää muistaa ostaa kaksi pulloa ensi vuonna.

Esikoinen halusi suklaakakun. Tätä kakkua on tehty nyt kolme kappaletta, minä tein ensin yhden ihan pienen koeversion, sen jälkeen esikoinen leipoi kakun kaksikerroksinena voikreemillä. Tämän hän kiikutti omille yökyläsynttäreille, siitä kakusta riitti vielä isänpäiväksikin. Kolmannen kakun esikoinen leipoi yksikerroksisena ja se päällystetttiin suklaakreemilla, joka oli ainakin minusta parempaa kuin voikreemi. Hyvä (amerikkalainen) kakku, tämä on toimiva resepti. Kakun lisäksi minä leivoin amerikkalaisia suklaakeksejä, siinä olikin tämän vuoden leipomiset.

Ohje on Magnolia Bakeryn kirjasta, ja minä käänsin ohjeen esikoiselle näin:

375 jauhoa
1½ tl leivinjauhetta
1½ tl soodaa
½ tl suolaa
vaniljajauhetta

225 g suklaata (200 g ok)

3 munaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
175 g voita
250 g sokeria (n. puolet fariinisokeria, puolet tavallista)
475 ml maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Sulata suklaa.
Erottele munat.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossa.
Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset vaahdoksi parin minuutin ajan (tulee vaaleankeltaiseksi).
Vatkaa kolmannessa kulhossa pehmennyt voi ja sokerit vaahdoksi n. kolmisen minuuttia.
Vatkaa munankeltuiaiset voi-sokerivaahtoon sekaisin.
Vatkaa sulatettu suklaa voi-sokeri-munavaahtoon sekaisin.
Lisää kolmannes kuivista aineista, vatkaa sekaan (vatkain pienimmällä teholla)
Lisää kolmannes maidosta, vatkaa kuten yllä.
Lisää kolmannes jauhoista, vatkaa, kolmannes maidosta, vatkaa, ja vielä kerran.
Sekoita valkuaisvaahto kaapimella varovasti joukkoon.

Jos teet kaksikerroksisen kakun, laita puolet toiseen 20 cm vuokaan, puolet toiseen 20 cm ja paista 40-45 minuuttia 180 asteessa. Jos teet yhden ison kakun, laita 28 cm vuokaan ja paista n. tunti.

(Oikeastihan valkuaisvaahto pitäisi vatkata viimeisenä. Mutta jos teet tässä järjestyksessä, selviää samalla vatkaimella pesemättä vispilöitä välissä.)


Suklaakreemi

175 g suklaata
225 g voita
1 rkl maitoa
125 g tomusokeria
ripaus vaniljajauhetta


Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota voita kulhossa kolmisen minuuttia, lisää hetken päästä maito ja vatkaa niin kauan että on hyvin sekaisin. Lisää jäähtynyt sula suklaa, vatkaa sekin hyvin joukkoon. Lisää sokeria erissä samalla vatkaten, jatka niin kauan että saat hyvän koostumuksen. Levitä kreemi kakun päälle. Nyt esikoinen koristeli kakun mini-oreoilla, ja kynttilöitä oli niin että kreemi alkoi sulaa.


ps. Minulle kohokohta oli se, kun kuopus tuumasi, että tämän vuoden paras kuukausi on marraskuu! (nyt tämä kevään lapsi voi vihdoin lopettaa murehtimisen siitä, että lasten synttärit ovat marraskuussa)

Ei kommentteja: