lauantai 28. tammikuuta 2017

Vegemessut 2017

Kuva Mikael Fogelholmin esityksestä

Tänään oli Helsingin Suvilahden Kattilahallissa Vegemessut. Kasvisruoka on noussut sellaiseksi ilmiöksi viime vuosien aikana, että ruuhkiin varmasti osattiin varautua, mutta taisi väkimäärä (3200 kävijää) ja kiinnostus silti ylittää kaikki ennakko-odotukset. Ehkä ensi vuonna messut järjestetään kaksipäiväisenä Messukeskuksessa tai vastaavassa paikassa niin, että kaikki kiinnostuneet pääsevät sisään, isommissa tiloissa joka tapauksessa.

Paikalla olin minäkin, lihaa syövä kasvissyöjä eli fleksaaja (luulisin että ne bloggaajat jotka nauravat termille eivät onneksi lue blogiani). Päivä Vegemessuilla oli aikamoinen suoritus ihmiselle joka ei siedä ihmismassoja, tungosta eikä ryysistä. Mutta selvisin, onneksi, sillä päivä oli inspiroiva. Mukavuusalueen ulkopuolellakin on siistiä, tämä oli unohtumaton kokemus. 

Minulle isoin syy nähdä matkustamisen vaiva ja kestää ihmismassaa oli professori Mikael Fogelholmin esitys "Onko vegaaniruokavalio terveysteko?". Kiihkotonta, tutkittuun tietoon pohjautuvaa esitystä oli ilo seurata, vaikka olikin tuttua asiaa, mutta niin hyvin kerrottuna. Miku muuten aloitti esityksensä kertomalla olevansa fleksaaja, hieno alku. Lyhyt yhteenveto: punainen liha, etenkin prosessoitu, on terveyden kannalta haitallisinta, nautalihakarjan liha ympäristön kannalta haitallisinta. Vegaaniruokavalio on aina ympäristöteko, mutta kaikki kasvisten käytön lisääminen ja punaisen lihan määrän vähentäminen on hyvästä. Ruokasuositukset tulevat aina ruokakulttuurin päälle, joten kasvisvaihtoehtojen saatavuuden pitää parantua ja tarvitsemme lisää helppoja vaihtoehtoja.

Mitä vegaaniruokavalion terveysvaikutuksiin tulee, ainoa huoli joka nousi esiin, on raskausajan ja ihan pienen lapsen (alle 2 v) ruokavalio. Asiasta ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa niin, että voisi olla varma puoleen tai toiseen. Ja mitä yleisemmin tulee ravitsemustietoon, kannattaa muistaa että isoista linjoista löytyy keskimäärin totuus, vaikka tietysti jokainen löytää vähintään yhden tutkimuksen joka tukee juuri sitä omaa ajatusta.

Sain muuten maistaa 3Kaverin vegaanijäätelöä, se oli todella hyvää. Ja ostin muutaman nyhtökaurapaketin (sori lapset) sillä halusin sen hauskan kassin "In Finland we have this thing called pulled oats". Kuulin hyviä esityksiä ja tapasin tuttuja. Olin hetken osa ilmiötä, siltä se ainakin tuntui. 

Suuret kiitokset Vegemessuille, ensi vuonna uudestaan! Kiitokset myös esikoiselle joka yllytti  minua lähtemään, siitä huolimatta että olen ollut luvattoman paljon poissa kotoa töiden takia.


P.s. Yksi lempibloggaajistani Savusuolan Janica on kirjoittaut hienon kirjoituksen vegeilyn harhoista Voima-lehteen. Suosittelen lukemaan.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hienoa että kasvisruuan arvostus on noussut Suomessakin:) Itse asun kaupungissa,tai sen vieressä,joka on vegaaninen paratiisi mitä vegaaniseen tarjontaan tulee,ja olen aiemmin noudattanut vegaanista ruokavaliota,mutta nykyisin se on vain osa ruokavaliotani,en tosin syö lihaa mutta kaikkea muuta kyllä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ihailenkin aina kuviasi, siellä on ilmasto mitä parhain kasviksille. Täällä on pakko turvautua kaikenlaisiin innovaatioihin tavallisten kasvisten lisäksi.