lauantai 21. tammikuuta 2017

Mustikka-rahkapiirakka


Mies lähti metsälle viikonlopuksi. Minä latasin torstai-iltana haudutuspataan heille lihapadan valmiiksi sekä leivoin mustikkapiirakan. Tein piirakan vähän kuten Maisemakahvilan raparperipiirakan aikaisemmin, nyt vaan laitoin osan piirakasta foliovuokaan ja osan pieneen vuokaan, jotta kotiväellekin jäi vähän herkkua. Tein piirakan mustikoista, ja siitä tuli niin hyvä, että esikoinen tilasi piirakan jo synttäreilleen melkein vuoden päähän, ja kuulemma tässä välissäkin pitää tehdä. Käytin taikinaan graham-jauhopussin jämät, se toi vähän makua lisää pohjaan.

Muruseos:
7 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
3 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
250 g voisulaa

Pohjataikina:
noin 2/3  muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

500 g rahkaa
1 dl sokeria
1 iso kananmuna
½ tl vaniljajauhetta (tai 3 tl vaniljasokeria)

1 l mustikoita (tai vähän yli)

Pinnalle:
noin 1/3 muruseoksesta

Valmista muruseos: sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula, sekoita murumaiseksi. Ota syrjään 1/3 muruseoksesta ja lisää loppuun keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Sekoita mahdollisimman tasaiseksi. 

Sekoita rahkan joukkoon sokeri, kananmuna ja vanilja.

Levitä pohjataikina uunipellille, jonka päällä on reilunkokoinen leivinpaperi. Tai levitä osa taikinasta toiseen vuokaan ja loput toiseen vuokaan, yhteensä n. uunipellin kokoiset. Levitä rahkaseos pohjan päälle. Levitä rahkaseoksen päälle reilusti mustikoita, minä käytin suunnilleen litran verran, ennemmin yli kuin alle. Ripottele päällimmäiseksi muruseos tasaisesti. Paista 200 asteisessa uunissa n. 35 minuuttia, anna jäähtyä. Parasta seuraavana päivänä. Tuossa kuvassa oli viimeinen kulmapala mikä oli jäänyt tähän päivään, ehkä jo aavistuksen vähän kuivahtanut. 

Ei kommentteja: