torstai 5. tammikuuta 2017

Porsaan kylkeä ja tare-kastiketta Kamera ja kauha -blogin ohjeella

Upeassa Kamera ja Kauha -blogissa oli tehty muutama kuukausi sitten porsaankylkeä Tare-kastikkeella, ohje on tuolla. Kuvissa liha oli niin upean näköistä, että ajattelin kokeilla reseptiä; ja myös siksi, että sain pakastimessa olevan Mallaspossun porsaankyljen käytettyä. No, enpä saanut niin hienoa lopputulosta kuin Antti oli saanut, mietin jo etten edes postaa koko ohjetta kun ainoaksi kuvaksi jäi nopea räiskäisy pimeässä keittiössä siinä vaiheessa kun muut olivat jo käymässä iltateelle. Mutta kun tämä oli totaalisen hyvää, ja maistui lapsillekin, niin pakkohan tämä on ylös kirjoittaa tännekin. Tuota kastiketta tulen varmasti tekemään jatkossa moneen ruokaan, siinä on maut niin kohdallaan että taidan tehdä tupla-annoksen seuraavalla kerralla. Niin ja enokin käski kirjoittaa että hyvää oli. Ihana lämmittävä ruoka tammikuun pakkasiin. Kannattaa mennä tuosta linkistä katsomaan alkuperäinen ohje, ihailla kuvia sieltä ja pyrkiä samaan.

1 kg nahallista porsaankylkeä (minulla oli kyllä isompi pala)
1 tl suolaa
2 tl sokeria
reilusti ruokasoodaa

öljyä
suolaa

Kuivaa liha talouspaperilla. Hiero lihan pintaan suola ja sokeri, älä kuitenkaan nahkaan. Ripottele nahan päälle tasainen kerros ruokasoodaa. Jätä liha yön yli jääkappiin, älä peitä. Ota seuraavana päivänä liha huoneenlämpään tunti pari ennen paistamista. Poista sooda nahan pinnalta, kuivaa talouspaperilla. Leikkaa nahkaan ristikko terävällä veitsellä. Hiero pintaan öljyä ja vähän suolaa myllystä.

Paista lihaa 225 asteessa reilu 30 minuuttia kunnes pinta on saanut väriä ja on rapeutunut. Laske lämpö 125 asteeseen ja jatka paistamista vielä n. 3 tuntia. Anna lihan jäähtyä hyvin, ennen kuin leikkaat sen. Tässä vaiheessa voit myös laittaa lihan jääkaappiin ja käyttää vasta myöhemmin.

½ dl soijakastiketta
½ dl vettä
½ dl miriniä
2 rkl tummaa sokeria
2 rkl riisiviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi
pala inkivääriä
1 tl savustettua Aji Cristal -rouhetta

Valmista Tare-kastike sillä aikaa kun liha jäähtyy. Laita aineet kattilaan, raasta valkosipuli ja inkivääri ja lisää myös chilirouhe. Minä pidän tuosta Aji Cristalista, mutta toki voit käyttää mitä tahansa mieluista chiliä maun mukaan. Keitä kastiketta kokoon niin, että sitä on suunnilleen puolet jäljellä,

Leikkaa liha viipaleiksi, siirrä ne leivinpaperin päälle pellille ja voitele lihanpalat kastikkeella molemmin puolin. Paista 175 asteessa reilu 10 minuuttia. Nauti heti kuumana.


Liha oli siis todella hyvää ja teen sitä toistekin. Silti harmitti että ulkonäkö ei ollut sitä mitä toivoin sen olevan, pitää tosiaan yrittää uudemman kerran. Mietin että mallaspossun rasvaisuus ainakin on eri luokkaa kuin tavallisen possunkyljen, en tiedä vaikuttiko se asiaan, ehkä se ei myöskään ollut riittävän jäähtynyttä leikkausvaiheessa. En myöskään saanut mielestäni kunnon ristikkoa nahkaan, veitsi ei tainnut sittenkään olla riittävän terävä. Vai oliko vaan niitä päiviä keittiössä, jolloin mikään ei mene kuten pitää (mm. savustin kodin ja halkaisin pizzakiven samana päivänä). Onko huono kuva parempi kuin ei kuvaa ollenkaan? Tai vaikka maisemakuva, niitä saa nyt kun on melkein 20 astetta pakkasta ja vähän lunta?

6 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Millaista tuo Aiji Cristal -jauhe siis on? Onko se chiliä, johon on sekoitettu muitakin mausteita?

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuo Aji Cristal on chili-lajike jota myydään kuivattuna ja savustettuna, sieltä fatalii.gourmet:lta. Löytyy monista isommista ruokakaupoistakin, ja pienemmistäkin jos kauppias on chili-fani. Minä tykkään käyttää sitä savustettua rouhetta, mutta on sitä jauheenankin. Siemeniä saa tilattua myös itse, minä olen kasvattanut joka vuosi itse ja sitten savustant ja kuivanut. Nyt vaan on ollut pari huonoa chili-vuotta minulla, joten olen turvautunut kaupan tuotteisiin. Minun lempichili, ei ole kauhean tulinen mutta makua senkin edestä, eli voin käyttää ihan reilustikin. Tuo ja Fataliin Aji Fantasy, joka on vielä miedompi, ovat minun vakiokamaa keittiössä.

http://www.fataliigourmet.net/Tuotteet

Antti | Kamera ja Kauha kirjoitti...

Mainiota! Kiva kuulla että maistui :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, tulee varmati tehtyä uudestaan, ja tare-kastiketta käytettyä vaikka mihin.

elina/linnunlaulu kirjoitti...

Ehkäpä Aji Cristalinkin kasvatus pitäisi ottaa kokeiluun? Onko se siis aromikkaampi kuin Aji Fantasy? Meillä on kasvatettu Aji Fantasytä just sen takia, että on miedompi ja sillä ei yleensä pilaa ruokia :D

Minäpä en tiennyt, mitä on mirini :)

Kiva, että ruuasta on kuva, oli se nyt sitten hyvä tai huono kuva :) Saa paremman käsityksen, mistä on kyse, varsinkin jos kyseinen kokkailu on itselle vieraampaa, niin kuin minulle liharuuat. Maisemakuvat ovat myös ihania! Vieläkin muistan sen rantakuvasi. Laita molempia :) Vaikka nyt sanoinkin, että laita molempia kuvia, niin minusta on ihan kiva, kun ruokablogi ei ole hirmuinen kuvakavalkaadi, jossa samasta ruoka-annoksesta on kuva kymmenestä eri kuvakulmasta. Ja jos kuvaa ei ole, niin kiva kumminkin, että tulee postaus. Se on kuvaa tärkeämpi!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä Cristal on selvästi tulisempi kuin Fantasy, mutta ei kuitenkaan liian tulinen, siis että sitä voi kuitenkin käyttää suht reilusti.