tiistai 27. joulukuuta 2016

Tavallaan vuoden 2017 ruokatrendeistä


Minä en yleensä kirjoita ruokatrendeistä, enkä muutenkaan ennusta niitä. Joskus kuulun ns. edelläkävijöihin kuten kävi lehtikaalin kanssa; ja kun on jämähtäjä, on väkisinkin joskus trendikäs, trendit kun tuppaavat muuttumaan. Mutta syy miksi nyt tartuin asiaan on hesarin kirjoitus, jossa ennustetaan ensi vuoden trendejä. On ostereita, tanniinisia viinejä, kuohuvia juomia ja tiettyjä drinkkejä. Tällaiset trendit ovat minulle yhdentekeviä, niitä tulee ja menee eikä niistä jää mitään muistijälkeä aivoihin.

Sen sijaan on upeaa, että sesonginmukainen lähiruoka on ja pysyy edelleen listoilla tavalla jos toisella, sen kun soisi olevan jokapäiväistä normia, ei mitään trendiä. Kasvisruuan suosio on hieno juttu, sillä se lisää tarjontaa ja vaihtoehtoja niin kaupoissa kuin ravintoloissakin. Myös vastuullisuus on asia, jonka haluaisi olevan enemmänkin kuin trendi.

Erityisesti kuitenkin tartuin tuohon kirjoitukseen kohdan 10 takia, nimittäin siinä nostettiin ruokarauha esiin yhtenä trendinä. Ihan mahtava juttu, jos ruokarauhasta tulisi trendikästä. Siis se yksinkertainen asia että annetaan ruokarauha muille ja itselle. Syödään yhdessä ja nautitaan yhdessä hyvästä ruuasta, olkoon se sitten tavallista arkiruokaa tai hienompaa juhlaruokaa. Ei tehdä numeroa omasta ruokavaliosta (sehän sisältää niin usein piikin muille, joko tahallisesti tai tahattomasti), eikä puututa muidenkaan ruokavalioihin. Ei syyllistetä eikä syyllistytä. Nautitaan seurasta ja nautitaan ruuasta. sillä se jos jokin on terveellistä, niin mielelle kuin ruumiillekin. Turha nipotus pois, nipotuksesta seuraava huono mieli on epäterveellistä itselle ja pilaa samalla muidenkin ruokarauhan. Kuten Antti Oksa sanoo: "Saman pöydän ympärille mahtuu erilaisia ruokavalioita." Konstailematon ja puhdas ruoka kunniaan!

---
Päätän säännöllisen nykyaikaa-sarjan tähän. Kaksi vuotta löytyi aiheita jokaiselle kuukaudelle, jatkossa nykyaikaa jatkaa silloin tällöin jos asiaa on.

3 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Minulle jäi Hesarin "ennustuksesta" juuri tuo samainen kymppikohta mieleen ja omat aatokseni aiheesta ovat kovasti samankaltaisia kuin sinulla. Rauhallista ruokavuotta 2017 :-D

Ulla kirjoitti...

Kauppoihin on kiitettävästi tullut kotimaisia kasviksia, mutta se harmittaa, että kun niitä ei pakata muoviin, ne tuppaavat olemaan nahistuneita, syömäkelvottomia lötköjä kauppaan asti päästessään. Joku viisas voisi kehittää systeemin, jolla kasvikset säilyvät rapsakoina ilman että niitä tarvii ylettömästi muovittaa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jaana, kiitos samoin sinne! Toivotaan tosiaan että tämä jäisi mahdollisimman monen mieleen, siksi halusin nostaa sen esiin.

Ulla, tuo on niin totta. Mikään ei tietenkään voita oman kasvimaan antimien tuoreutta, mutta silti parantunut valikoima ilostuttaa, etenkin sellaisena vuotena kun omaa kasvimaata on kohdannut katovuosi.