torstai 29. joulukuuta 2016

Savustettu peurankinkku ja hernekeitto haudutuspadassa


Eno toi aatonaattona savustetun peurankinkun. Tarkemmin sanottuna peuranvasan kinkun. Tämä on ehkä parasta lihaa mitä tiedän. Savustus on ihan täydellinen, ja niin on suolakin, juuri sopiva. Liha on niin kertakaikkisen hyvää, että harvoin saa näin hyvää lihaa, jos koskaan. 

Pilkoin lihan isän kanssa niin, että sen sai sopiviksi paloiksi ja luut irti hernesoppaa varten. Laitoin nämä luut, potkan lihat ja viimeiset palat joulukinkusta hernesoppaan.

Pilkkominen aloitettiin potkan päästä (1). Isä haki tunnustelemalla nivelen kohdan, auttoi vähän veitsellä eli leikkasi lihaa kaarevasti. Sen jälkeen vaan kunnon taittaminen niin, että luut irtosivat nivelen kohdalta toisistaan. Potka näkyy alakuvassa vasemmalla.

Tämän jälkeen liha käännettiin niin, että päällä päin oli kinkun se puoli, jossa luu oli lähempänä pintaa (tuosta yläkuvasta ylösalaisin ja vinottain). Sitten isä tunnusteli luun suunnan ja leikkasi viillon luuhun saakka luun suuntaisesti (2) (viiva on piirretty vain sinne päin, oikea kohta selviää tunnustelemalla ja kinkun päätä tiiraamalla). Tämän jälkeen hän jatkoi lihan irroittamista luusta, välillä leikaten, välillä irroittaen vetämällä. Tämä ei käy savustetusta lihasta ihan yhtä helposti kuin raa'asta lihasta, mutta siististi luu kuitenkin irtosi. Alakuvassa näkyy irrotettu luu ylempänä, ja luuton kinkku isona alempana. Tuon ison lihan leikkasin sitten sopiviksi paloiksi ja vakumoin ne palat jotka pakastin.

Lopuksi vielä irrotin potkan lihat luuta myöten ja sahasimme luun kahtia (3), niin että se mahtui pataan. Potkan lihat leikkasin pieneksi ja lisäsin hernekeittoon.Hernekeitto haudutuspadassa


500 g kuivattuja herneitä liotettuna
1,7 l vettä
1 iso sipuli
1 tl meiramia
vajaa tl suolaa
½ tl valkopippuria
savupeuran potka ja luu kinkusta
joulukinkkua sopivasti

Liota kuivattuja herneitä yön yli reilussa kylmässä vedessä. Kaada vesi pois, laita pataan herneet, vesi, pilkottu sipuli ja mausteet sekä savupeuran luut. Anna keiton hautua asetuksella low muutama tunti. Lisää savupeuran ja joulukinkun lihat palasiksi leikattuna, anna hautua vielä kuutisen tuntia. Sekoita välillä, tarkista suola. Upea hernekeitto.

Ei kommentteja: