maanantai 18. tammikuuta 2016

Chili con jabalí kypsästä lihasta


Minun ei pitänyt edes postata tätä, sillä blogista löytyy jo villisikachilin ohje. Mutta tämä oli niin nopea ja helppo tehdä (kypsästä lihasta), joten ajattelin kuitenkin kirjata tämän ylös arkea helpottamaan. Sen verran ennakointia tarvitsee, että liha pitää kypsentää etukäteen, esim. viikonloppuna, jonka jälkeen sen voi pilkkoa ja pakastaa sopivan kokoisissa erissä tai käyttää heti. Toki voi käyttää muutakin lihaa kuten nautaa tai jopa porsasta.

2½ kg villisian selkää
suolaa, pippuria, jauhettua chiliä
2 dl vettä
1 rkl fariinisokeria
2 oksaa rosmariinia

Mausta iso lihakimpale suolalla, pippurilla ja chileillä. Laita se uunivuokaan, kaada pohjalle vähän vettä, lisää sokeria ja yrtit. Peitä vuoka foliolla ja paista 150 asteessa vähintään 5 tuntia. Anna lihan jäähtyä ja pilko se sen jälkeen halutun kokoisiin osiin. Käytin nyt n. 1/3 tähän ruokaan, tuo riitti kahdeksi ruuaksi neljälle hengelle ja vielä jäi yksi työlounaskin. 

n. 800 g kypsää villisikaa (ja vähän paistinlientä jos on)
1 tlk hyvää tomaattimurskaa
1 iso sipuli
öljyä/voita
1 tl savustettua Aji Cristalia rouheena ja jauheena kumpaakin
1 rkl paprikajauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl jeeraa 
1 varsisellerin varsi
1-2 tl suolaa
2 tlk valutettuja papuja

avokadoa, limeä, korianteria, hapankermaa

keitettyä riisiä

Pilko liha suupaloiksi, tai jos se revittävissä, revi suikaleiksi.  Laita liha kattilaan liemen ja tomaattimurskan kanssa. Pilko sipuli pieneksi ja kuullota se pannulla öljyssä/voissa.  Lisää mausteet sipuliin ja anna sipulin kypsyä pannulla, Tässä oli hyvin maltillisiesti mausteita (jotta lapset eivät valittaisia), lisää toki reilusti chiliä niin halutessa. Siirrä sipulit kattilaan, sekoita, lisää myös pilkottu sellerin varsi. Anna hautua sen aikaa kun valmistat riisin, salaatin, mitä vaan, ajalla ei ole niin väliä, vähintään vartti kuitenkin. Tarkista lopuksi suola, ja lisää valutetut pavut. Tarjoile limellä maustetun avokadon, korianterin ja hapankerman kanssa. Nyt syötiin riisin kanssa, mutta varmasti hyvää vaikka minkä kanssa. Arjen nopeita pikaruokia, kunhan muistaa pienen ennakoinnin.

Ei kommentteja: