perjantai 15. tammikuuta 2016

Sitruuna-katajanmarjamarmeladi


Joskus blogi-postaus syntyy tuosta vaan, ilman että siihen liittyisi yhtään mitään, se vaan tulee. Useimmiten se syntyy jostain ideasta tai huomiosta. Mutta joskus on tälläisiä juttuja, jotka ovat vaatineet monta muuttujaa: tähän marmelaatiin ja kirjoitukseen vaikutti yhteensä 4 seikkaa:

1) Sitrushedelmät ovat nyt sesongissa. Ne ovat hyviä, ne ovat edullisia ja niitä tekee mieli, kuten aina tammikuussa.

2) Minulla on paljon katajanmarjoja kaapissa. Myönnän avoimesti käyttäväni lapsityövoimaa katajanmarjojen suhteen, ja olenkin ollut niiden suhteen täysin omavarainen jo vuosikausia. Mökillä kasvaa paljon katajia, ja paras marjapuu on n. kymmenen metriä ovesta. Kaksi lastani kerää joka vuosi ison määrän marjoja, ja minä maksan siitä heille sopivan hinnan kuten kuuluukin. Kumpikin aloitti homman n. 5-vuotiaana muistaakseni ja etenkin esikoinen on hyvin ahkera poimija. 

3) Minä pidän sitruunamarmeladista eniten. Minä pidän itsetehdyistä marmeladeista enemmän kuin kaupan marmeladeista (lukekaa vaikka tuoteselosteita ja verratkaa omiin resepteihinne). Marmeladi tuo hienoa fiilistä viikonloppuaamuun, edelleenkin muistan kuinka erityisen hienoa oli saada marmeladia isotätini mökillä kun olin jotain 3 v (saattaa olla varhaisin ruokamuistoni, en ole ihan varma). Sama hieno tunne tulee edelleenkin viikonloppuaamuista ja marmeladista + muistan isotätiäni aina silloin, vähän ikävöinkin, sillä tavalla kuin tärkeitä vaikkakin vähän kaukaisempia sukulaisia ikävöidään, lämpimästi.

4) Twitteristä, tuosta lempisomestani (jossa avaudun enemmän kuin täällä), bongasin vähän aikaa sitten Yotam Ottolenghin katajanmarjareseptejä, siellä oli pata, marmeladi ja piirakka. Ehkä kaikkia on kokeiltava, mutta tätä marmeladia oli kokeiltava ensimmäisenä. Ohje löytyy siis tuolta.

3 rkl katajanmarjoja (käytin vähän vähemmän)
6 luomusitruunaa (Yotam puhui myös appelsiinimarmeladista)
320 ml vettä
80 ml giniä
1 kg sokeria

Jauha (vähän vajaa) 1 rkl katajanmarjoja kahvimyllyssä ihan hienoksi jauhoksi. (Kannattaa avata kansi varovasti, tai ainakin hengittämättä, aivastin varmaan 100 kertaa kun vetäisin pölyä henkeen.) Murskaa loput, (vähän vajaa) 2 rkl katajanmarjoja morttelissa, sulje ne sideharsokankaan sisään (tai mitä  nyt käytätkin),

Pese sitruunat hyvin, poista päät siihen asti että pääset hedelmälihaan ja halkaise sitruunat pituussuunnassa. Leikkaa sen jälkeen niistä toiseen suuntaan niin ohuita viipaleita kuin pystyt, 1-2 mm maksimissaan. Poista siemet ja siirrä sitruunaviipaleet kattilaan. Lisää vesi, gini ja katajanmarjat kankaassa. Nosta kiehuvaksi, ja anna kiehua hiljalleen 40 minuuttia kannen alla. Hämmennä muutaman kerran ja painele samalla marjoja kattilan reunaa vasten, että saat mahdollisimman paljon makua irti. 

Poista marjat kattilasta ja nosta vähän lämpöä. Lisää sokeri ja jauhettu katajanmarja ja jatka keittämistä n. 20 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut ja hillo vähän sakenee. Nosta kattila levyltä, anna tasaantua vähän ja purkita hillo streriloituihin purkkeihin. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin.

Mikä ihana hillo, mikä ihan kirpeys katajanmarjasta ja mikä ihana raikkaus sitruunasta. Ihan mahtava marmeladi.

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Voi ihanuus, tämä kuulostaa hyvältä. Hieno idea käyttää katajanmarjoja marmeladissa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kannattaa tehdä! Ja samaa mieltä, upea idea laittaa katajanmarjoja joukkoon.