perjantai 4. syyskuuta 2015

Palsta syyskuussa 2015


Näköjään jäi elokuun palstatilanne päivittämättä. Se johtunee eniten siitä, etten pahemmin ehtinyt käydä palstalla elokuussa. Välillä hain pikaisesti perunaa, sipulia, porkkanaa ja lehtikaalia, mutta siihen se jäi. Rikkaruohotilanne on sellainen, että ensi vuonna tämä kaduttaa, siellä ne ovat rauhassa saaneet siementää.


Mutta (kasvun suhteen) masentavasta  alku- ja keskikesästä huolimatta satoa on alkanut tulla hyvin. Perunat jäivät aika pieniksi, mutta niitä on paljon. Lehtikaalia on huimasti, samoin hernettä on paljon. Ensimmäiset parsakaalit on syöty, ja kohta saan ensimmäiset kaalit. Nämä ovat ensimmäiset mitkä olen kasvattanut, olen todella ylpeä sadosta.


Kesäkurpitsaakin olen saanut jo monta (liian monta jos muulta perheeltä kysytään). Ufoja on tulossa kaksi, ja kurpitsakin pääsi yllättämään, siellä on nimittäin yksi nyrkin kokoinen kurpitsa kasvamassa. 


Huomenna syödään uunijuureksia. Nostin muutaman ison palsternakan, hyviä nauriita ja isoja porkkanoita. Sipulit on nostettu ja osa perunoista. Lisäksi selleriä, lehtikaalia ja salaattiperunaa, eiköhän niistä saa viikonlopun ruuat. Sipuleita pitää käyttää nyt reilusti, nostaminen jäi tänäkin vuonna vähän myöhäiseksi, enkä ihan luota siihen, että ne säilyisivät pitkälle kevääseen. 


Hajuherneitä on todella paljon, toinen vuosi peräkkäin. Tänä vuonna minulla oli vaaleita sinisen ja liilan sävyjä. Olen kerännyt näistä jo monta isoa kimppua kotiin. Syyskuu on hieno kuukausi, todellakin. Tiukka savimaa jaksaa yllättää, näköjään joka vuosi, myös huonona satovuotena. 

5 kommenttia:

annekatariina kirjoitti...

Olet saanut hyvin satoa, toisin kuin täällä. Mikä lie tyrehdyttänyt kasvun.

Ulla kirjoitti...

Miten kukaan saa ikinä kasvatettua noin hienoa kaalta? Meillä jopa savoijit oli läpeensä syötyjä tänä vuonna, vaikka normaalisti toukat ja etanat välttelee niitä.

Itse olin tosi fiksu tänään: nostin juurekset, pesin ja raastoin ne ja laitoin raasteen uuniin. Ja lähdin "ihan vähäksi aikaa" ulos. Kiva palaneen käry oli vastassa, kun sisälle tulin :-/ Että suututtaa! Osa sentään pelastui, kun tein niistä borschia - tiiviisti hellan ääressä.

sauvajyvänen kirjoitti...

annekatariina, tänä vuonna sato on ylittänyt alkuodotukset, etenkin kun en ole kamalasti vaivaakaan nähnyt.

Ulla, taitaa olla ekakertalaisen tuuria. Palstanaapuri, sama jolta sain taimet, on kasvattanut monena vuonna, ja sanoi että tämä on ollut ainutlaatuinen vuosi, kun ei ole tuholaisia ollut. Kylmä alkukesä, myöhäinen istutus ja hidas kasvu hämäsi kai kaikki kirpat ja muut vihulaiset. Ja joo, koskaan ei pitäisi lähetä "vähäksi aikaa" mihinkään.

Merja kirjoitti...

Onpa komea kaali! Ja kaikkea muuta kivaa näkyy myös kasvavan!

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo, saa kyllä olla tyytyväinen tänä(kin) vuonna.