sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Härkäpapu-keltajuurisalaatti sadonkorjuuaikaan

 

Tänään on ollut varsinainen slow food -päivä mökillä, Kun ei kerran metsässä ollut mitään kerättävää (täällä ei ole tänäKÄÄN vuonna sieniä, eikä puolukat ole vieläKÄÄN kypsiä) niin aikaa jäi esim. kasvimaalle tavallista enemmän, Keräsin ison satsin papuja, porkkanoita, keltajuuria ja niiden lisäksi kaikki härkäpavut. Herneitä on syöty lasten kanssa, ja viimeisiä karviaisia, niitä jotka näkee nyt vasta kun lehtiä on alkanut putoilla. Ilmat ovat suosineet, vaikka yöt ovat jo kylmiä, niin päivät ovat olleet pelkkää aurinkoa. Vesikin on vielä 16 astetta.

Härkäpavut ovat nousseet suosioon vähän lehtikaalin jälkeen, nykyään aina siellä täällä näkee kokonaisia härkäpapupeltoja. Toistaiseksi kuitenkin varmin tapa saada tuoreita härkäpapuja on viljellä niitä itse, mutta eiköhän lisääntynyt kysyntä lisää tuorettakin tarjontaa. 


Tuoreet härkäpavut ovat minusta todella hyviä, ja niistä saa monenlaista lisuketta ja ruokaa helposti. Tänään tein niistä hyvän salaatin lammaslihapullien seuraksi. Keräsin koko sadon talteen, ja palkoja tuli ämpärillinen, keräämiseen ei mennyt kauaa, ehkä noin kymmenen minuuttia.


Suunnilleen 20 minuuttia myöhemmin minulla oli reilu litra paloista irroitettuja papuja. Nämä keitetään heti tuoreeltaan siten, että kiehuvaan veteen lisätään pavut, ja keitetään muutama minuutti, aika lasketaan siitä kun vesi kiehuu uudestaan. Pienimmille pavuille riittää kiehautus. Tämän jälkeen kuuma vesi kaadetaan pois ja lisätään jääkylmää vettä, jotta kypsyminen loppuu. Sen jälkeen papujen nahkamainen kuori irroitetaan ja pavun vihreä sisus otetaan talteen.


Reilu puoli tuntia siitä kun papuja oli reilu litra, on jäjellä viisi dl käyttövalmiita papuja. Eli siitä kun lähti tyhjän ämpärin kanssa kasvimaalle, reilun tunnin päästä pääsee ruuanlaittoon puolesta litrasta käyttövalmiita papuja.

Minä tein nyt salaatin, meitä oli viisi ihmistä syömässä, pienin ihminen ei tähän salaattiin koskenut, mutta muille maistui hyvin. Pieni annos jäi seuraavaksi päiväksi yhdelle ihmiselle, eli ämpärillisestä härkäpavun palkoja viisi ihmistä sai hyvän annoksen ruokaa. En lisännyt salaattiin mitään kastiketta jotta lapsillekin maistui(si), mutta toki perinteinen öljy-viinietikka toimisi hyvin. Juustonkin voi jättää pois jos haluaa, tämä oli hyvää ihan pelkästään kasviksillakin. Yksinkertainen mutta sitäkin maistuvampi salaatti.


5 dl käyttövalmiita tuoreita härkäpapuja
1 iso keitetty keltajuuri
50 g Kolatun Waldemar-kuttucheddaria (voi jättää poiskin)

Valmista härkäpavut kuten kuvasin yllä. Keitä isoja keltajuuria, raasta niistä yksi raastimen karkealla puolella. Jos keltajuuret ovat pieniä, kannattaa käyttää pari kolme. Punajuurikin toimii hyvin, jos keltajuuria ei ole saatavilla. Raasta vähän juustoa sekaan ja sekoita salaatti,

Salaatti syötiin karitsalihapullien, violettien papujen (joista tulee keitettäessä vihreitä), keitettyjen keltajuurien ja erivärisistä porkkanoista raastetun porkkanaraasteen kanssa. Hyvää, oli, ihan todella hyvää, ja ennen kaikkea ruuasta jäi hyvä fiilis kaikella tapaa. Sadonkorjuuaika parhaimmillaan. 

Osallistun tällä postauksella myös syyskuun ruokahaasteeseen, jonka järjestää tällä kertaa Ripaus tryffeliä -blogi, Kunhan äänestys aukeaa, muistakaa käydä äänestämässä, jos kerrankin voittaisin.

6 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Mä olen niin kade tuosta härkäpapusaavista!!

Merja kirjoitti...

Peuhtaroin niin papukateudessa, että unohdin toivottaa tervetulleeksi haasteeseen! Siispä onnea kisaan!!

Ulla kirjoitti...

Ihanaa, kun viimeinkin tulee papuja. Ajattelin tänään tehdä töiden jälkeen jonkinlaisen hässäkän pavuista ja perunoista; voisikin viimeiset härkäpavut poimia siihen mukaan.

Iso kiitos vinkistä paahtaa uudet perunat uunissa. Maukas ja helppo lisuke, ja kätevä ajoittaa vaikkapa grillauksen kanssa: potut uuniin ja grilli tulille, niin hiillos on valmis samaan aikaan kuin perunat. Ollaan tätä konseptia testattu jo monena päivänä :-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Merja, tuossa on koko sato mökiltä. Palstalla tulossa ehkä puolet tuosta. Muistoissa on viime vuosi jolloin satoa oli monta monta ämpärillistä ja kuivaneet päälle. Ja kiitos toivotuksista, sitä tarvitaan ;)

Eipä kestä kiittää, ilo jakaa hyviä ideoita. Se on ollut meilläkin melkoinen menestys tänä vuonna.

annekatariina kirjoitti...

Voi kun olet saanut hyvän papusadon. Voin kertoa että mm. minun härkäpapusatoni oli kokonaista kolme papua, siis vain tyhiä palkoja jos niitäkään.

sauvajyvänen kirjoitti...

Toivotaan ensi vuodeksi parempaa satoa. Mutta kuten Ulla minua lohdutti muualla, että sato se on huonokin sato :)