maanantai 1. syyskuuta 2014

Hirvenpotkaa padassa


Tein viikko sitten lihapataa, enkä ollut mitenkään innoissaan lopputuloksesta. Mietin jo että olenko jo valmiiksi kyllästynyt talvisiin patoihin, mutta onneksi en sentään. Eilisestä padasta tuli nimittäin tosi hyvää kaikkien mielestä. Vasan potka oli ihanan mureaa ja eritäin maukasta, juuri maasta nostetut lanttu ja porkkanat maistuivat makoisalta ja kaiken päälle sain litran loistavaa lientä myöhempää käyttöä varten. Näissä potkissa ei ollut luuta mukana, oli vain kaksi isoa lihasta, joiden väleissä oli kalvoja, jotka "hävisivät" pitkän haudutuksen aikana. Villisian luita sattui löytymään pakastimesta, ne antoivat liemelle hyvää makua, mutta hyvin pärjää ilmankin. Minä suurustin kastikkeen, mutta hyvää se olisi ollut sellaisenaankin, ilman mitään lisäyksiä. Pata syötiin ohran kanssa, vaikka perunat olisivat varmaan sopinut vielä paremmin.

voita/öljyä
1 kg hirven potkaa
300 g villisian luita ja rasvaista lihaa
suolaa ja pippuria myllystä
pala lanttua
4 keskikokoista sipulia
4 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
muutama varsi persiljaa ja timjamia
2 tl tummaa sokeria
½ dl makeaa omenaviiniä
1 l vettä

1 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoa

Poista päällimmäiset kalvot lihoista, ruskista liha(t) padassa, suolaa ja pippuroi samalla. Siirrä syrjään odottamaan. Ruskista kuorittuja ja pilkottuja kasviksia hetki, siirrä lihat takaisin pataan ja lisää yrtit, vähän tummaa sokeria, viiniä ja reilusti vettä. Anna hautua liedellä miedolla lämmöllä n. 4 tuntia. Pata on valmista sellaisenaan, mutta jos haluaa, kastikkeen voi maustaa ja suurustaa sekä leikata lihat suupaloiksi. Minä kauhoin litran lientä erikseen, annoin jäähtyä, kuorin rasvan pois ja pakastin kahdessa erässä. Loput liemestä sai jäädä pataan, leikkasin lihat pieniksi ja lisäsin vähän kermaa, vehnäjauhoa ja hyytelöä. Annoin kiehua vielä sen aikaa, että kastike oli suurustunut. Hyvää, niin tosi hyvää.

2 kommenttia:

annekatariina kirjoitti...

Minulla on pakastimessa pihlaamarjahyytelöä vielä viime syksyltä. tuosta sinun ohjeesta sainkin oivan vinkin käyttää sitä. Resepti kuulostaa kyllä tosi hyvältä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo, kannattaa käyttää sitä kastikkeissa ja ruuanlaitossa yleensäkin. Sen jälkeen kun Sorbus hävisi alkoista, on ollut tyytyminen hyytelöön. Hyvin sekin toimii ;)