torstai 31. heinäkuuta 2014

Nopea kasvisliemi


Tässä vaiheessa vuotta huomaa aina, että pakastin on tyhjä kaikista liemistä. Riistaliemet on käytetty loppuun, kasvisliemiä ei ole tullut tehtyä kun on odottanut sadon kasvamista jne. Silloin nopea ja helppo kasvisliemi pelastaa tilanteen. Jotenkin en vaan ole älynnyt tehdä näin, ennen kuin ohjeet peräti kahdesta River Cottage kirjasta (Everyday ja Veg Everyday) melkein identtiset ohjeen. Ideana tässä on käyttää vain muutamaa kasvista, eli sipulia, porkkanaa ja selleriä, sekä raastaa kaikki, jotta maut irtoavat vauhdilla. Aikaa menee kaikkineen reilu kymmenen minuuttia ja vajaa pari litraa hyvää lientä on valmiina. Selvästi nopeampaa, kuin se, miten yleensä teen, mutta silti oikein hyvää. Olen postannut vihannesliemien ohjeet ainakin vuonna 2011 ja 2012.

öljyä
2 sipulia
4 porkkanaa
2 sellerinvartta
2 laakerinlehteä
muutama mustapippuria kokonaisena
1½-2 l vettä 

Kuullota raastettua/ihan pieneksi silputtua sipulia minuutti pari tipassa öljyä, kannattaa aloittaa suoraan riittävän isossa kattilassa. Lsää raastetut porkkanat ja pari pieneksi silputtua sellerinvartta, jatka kuullottamista toinen minuutti pari. Lisää päälle kiehuva vesi ja muut mausteet, keitä viitisen minuuttia. Siivilöi liemi, ja käytä heti tai pakasta. Hyvä, yksinkertainen ja ennen kaikkea nopea liemi.

3 kommenttia:

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Oi, kun kuulostaakin hyvältä. Tämä täytyy pitää mielessä.

Merja kirjoitti...

Hyvä vinkki tuo raastaminen! Ja taas muistin, että pitäisi yhdistää pakastimet ja sulattaa ainakin toinen ennen kuin sieniä alkaa pukaamaan (alkaahan?)

sauvajyvänen kirjoitti...

Sienistä en osaa sanoa, täällä on ollut niin kuivaa, että viimeiseen neljään viikkoon on satanut yhteensä 3 mm. Mökillä toivottavasti tullut enemmän, mutta ei siellä ollut sienistä tietoakaan, vaikka muilta lukee millaisista sienisaaliista. Pitää toivoa että sinne olisi tässä välissä jotain putkahtanut.