lauantai 8. helmikuuta 2014

Greippi-marenkipiiras

 

Olimme suunnitelleet esikoisen kanssa että leivomme viikonloppuna sitruunamarenkipiirasta. Mutta kuinka ollakaan, juuri ilmestyneessä Maku-lehdessä (1/2014) oli greippi-marenkipiirakan ohje, jota päätimmekin kokeilla sitruunapiiraan sijaan. Sitruunamarenkipiiras siis puuttuu edelleen tästä blogista, mutta eiköhän sekin vielä tule tehtyä, kohta on jo kaikki mahdolliset ja mahdottomat marenkipiirakat käyty läpi. Tämän piirakan täyte on taas tehty omalla tavallaan, eli kiisselin sijaan tässä on kondensoitua maitoa. Ohjeessa kakku tehtiin irtopohjavuokaan, mutta minä tein sen piirakkavuuassa, siinä isossa eli 30 cm halkaisijaltaan olevassa. Minusta pohjan ja täytteen määrät olivat aika isot, eli halusin tehdä laakeassa astiassa. 

250 g kaurakeksejä
100 g voita

1 prk kondensoitua maitoa (n. 400 g)
4 keltuaista
1½ dl greippimehua
1 rkl maissitärkkelystä

4 valkuaista
1 dl sokeria

Valmista pohja: murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele pohja piirakkavuokaan ja paista 175 asteessa 10 minuuttia.

Valmista sillä välin täyte: sekoita maito, munankeltuaiset, juuri puristettu greippimehu ja maissitärkkelys tasaiseksi seokseksi. Kaada se pohjan päälle, ja paista 175 asteessa 20 minuuttia niin, että täyte on hyytynyt.

Valmista sillä välin marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähä kerrallaan koko ajan vatkaten. Levitä marenki piirakan päälle ja paista vielä viitisen minuuttia 225 asteessa. 

Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja nauti. Täytyy todeta, että kondensoitu maito on kyllä niin äkkimakeaa, että ei tässä sitä normaalia marengin kaipaamaa kirpeyttä maistunut ollenkaan. Hyvä piiras, mutta ei ihan sitä mitä odotin.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lurpsista, kirpeätäytteiset marenkipiirakat ovat namia. Meilläkin on sitruunaleivontaa suunnittelilla viikonlopuksi, saa nähdä, millaista. Mä jotenkin vierastan keksimuru-voipohjia, niistä tulee usein hieman tunkkaisia. Mielipiteestäni huolimatta ne tuntuvat olevan lehtien ja leivontablogien ohjeissa kovin suosittuja. Miten se tuossa piirakassa toimi?

sauvajyvänen kirjoitti...

Minusta kaurakekseillä tulee ihan hyvä pohja, ja vielä parempi niilla ruiskekseillä. Niitä vaan ei meinaa enää löytää mistään. Tämä ei kylläkään ollut kovinkaan kirpeätäytteinen, eli jos sellaista kaipaa, niin suosittelen perinteistä kiisseliä. Ja lehden kuvaa katsottuani olen melko varma että siinä ohjeessa oli käytetty verigreippiä tavallisen greipin sijaan (tälläiset epätarkkuudet aina vähän harmittavat, tiedät varmaan...). Niin, ja tämä määrä pohjaa on aika reilusti jopa tuohon 30 cm vuokaan.

En siis tarkoita sanoa että tämä olisi ollut huono ohje, mutta nuo ovat asioita mitkä kannattaa ottaa huomioon jos tähän reseptiin päätyy.

Anonyymi kirjoitti...

Mun on pitänyt tehdä marenkia jo pidemmän aikaa itse, tämmöiseen piirakkaan se sopisi varmasti! Nam. :P