perjantai 21. helmikuuta 2014

Vaarin paistama haukifile

Puolet yhdestä fileestä

Nyt on hiihtoloman suurin toive toeutunut, ainakin esikoisen kohdalla. Eli on syöty vaarin paistamaa haukea. Käytiin tänään verkoilla, ei ollut kummoinen kalasaalis, mutta sentään saatiin haukifile: laitettiin vajaa nelikiloinen hauki puoliksi toisten hiihtolomalaisten kanssa. Mielenhäiriössä tuli otettua myös pari lahnaa, vaikka olenkin uhonnut nuorena että minä olen lahnakiintiöni syönyt. Laitoin ne nyt pakastimeen jäähtymään ja kotiin päästyä on tarkoitus savustaa ne. Vaikka savulahnaa on eräskin kerta tullut syötyä.

Samalla reissulla grillattiin makkaraa ja syötiin jääkylmiä appelsiineja kuten perinteisiin kuuluu, nähtiin mukavia ihmisiä ja nautittiin ulkoilmasta ja melkein nähtiin aurinkokin. Lumi on vähissä sielläkin, ja joki ihan reilusti sulana. Kamera jäi reissusta, ja oma kännykkäkamera on kyllä aika onneton, mutta laitoin pari kuvaa tähän kuitenkin

Vaari suomustamassa
Syötiin file ruisleivän, tomaatin ja kurkun kanssa. Vaarille jäi vielä soppa-ainekset, eli selkäranka lihoineen, pari palaa kalaa, pää ja maksa. Minä otin mätipussit talteen, katsotaan mitä niistä keksin. Seurasin tarkkaan kuinka vaari paistoi kalan, että osaan itsekin tehdä samalla tavalla, vaikka se ei kuulemma olekaan sama juttu, ainakaan lasten mielestä, eli vaarin paistama on parasta vaikka kuinka yrittäisin samalla tavalla tehdä. Mutta tämän näin:

Kalafileet kastellaan vedessä. Sitten ne pyöräytetään ruisjauhoissa joiden joukkoon on sekoitettu yrttisuolaa. Jauhojen jälkeen ne uitetaan kananmunassa ja sitten taas uudestaan jauhoissa. Valurautapannulla sulatetaan reilu nokare voita ja sen jälkeen laitetaan kalafileet pannulle nahkapuoli alaspäin. Fileet saavat paistua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia (ainakin näin paksut fileet) kansi (=lautanen) päällä. Sitten kalat käännetään ja jatketaan paistamista. Kun kala on läpeensä kypsää, eli kokonaan valkoista ja kolmioruoto irtoaa helposti, nostetaan kalat pannulta ja syödään. Kyllä samana päivänä pyydetty kala on vaan hyvää, etenkin vaarin paistamana :)

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Erittäin tuttua tuo lahnakiintiön täyttyminen jo teini-iässä :-) Mutta kyllä se edelleen savustettuna kelpaa, ja joskus ollaan siitä kalapulliakin pyöräytetty.
Vaarin kalafileet kuulostaa aivan mahtavilta!

sauvajyvänen kirjoitti...

Ihanaa että löytyy kohtalotovereita, vaikka tietty kurjaa sinulle ;) Ja joo, ne ovat aina olleet mahtavia. Mies, joka on tottunut jalompiin kaloihin, on sanonut että ainoa hyvä hauki mitä hän koskaan on saanut, on juuri tuota isäni paistamaa.