maanantai 24. helmikuuta 2014

Savustettu hauenmäti ja kermaviilikastike

Kalat ja mäti juuri uunista tulleena

Hauenmäti ei minusta ole mitenkään parhaita mätejä, siinä on aika kova ja iso raekoko ja minun makuun se on aika mautonta. Janne Tarmion ja Sami Talbergin loistavan Mäti-kirjan mukaan se on aliarvostettua Suomessa (ja heti tuli omantunnonpisto kun en ole pitänyt sitä kovinkaan kummoisena), mutta sitä viedään ulkomaille ihan reilusti. Hauenmädissä on aavistus metallinmakua, joka samaisen kirjan mukaan häviää, kun joukkoon sekoittaa ihan vähän jotain alkoholia, kuten vodkaa, viskiä tai konjakkia. Meillä hauen mätipussit on yleensä laitettu kalakeittoon sellaisenaan, tai joskus niitä on paistettu. Ehkä joku kerta voisi kokeilla lettujakin niistä, tai vaikka sämpylöitä.

Mutta tällä kertaa halusin savustaa mätipussit. Mateenmäti on niin huippuhyvää savustettuna, joten miksei sitten vaatimattomammasta hauenmädistäkin saisi kelvollista ruokaa. Ja saihan siitä. Tänään meni 1/4 sen vajaa 4-kiloisen hauenmädistä kastikkeeseen, katsotaan mitä lopusta keksinkin, muutama idea ainakin on valmiina. Jos hauenmätiä syö raakana, se pitää pakastaa vähintään -18 asteessa 24 h. Minäkin olin pakastanut mädin, siksi nuo pussit ovat vähän littania.

Saimme verkoilta sen ison hauen lisäksi useita pikkuisia lahnoja. Minä otin niistä kaksi isointa mukaan ja savustin ne tänään ruuaksi, samaan tapaan kuin suutarinkin, paitsi savustin nyt 40 minuuttia. Kalat olivat kohmeisen kylmiä, ja ulkona pari astetta lämmintä ja kova tuuli, joten ajattelin että hieman kesäistä pidempi aika on tarpeen. Samalla savustin hauen mätipussit, eli olivat uunissa sen saman 40 minuuttia. Käytin heti osan savustetusta mädistä kermaviilikastikkeen, ohjeen otin tuosta mainiosta Mäti-kirjasta.

2 dl kermaviiliä
100 g savustettua hauenmätiä (ohjeessa kylmä-, minulla lämmin-)
2 tl sinappia (laitoin vähän vähemmän)
1 tl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä
1/6 tl hienoa merisuolaa (minulla enemmän, sillä mäti oli suolaamatonta)
pienen pieni sipuli (ohjeessa 1 rkl ruohosipulisilppua)

Sekoita kaikki aineet ja anna maustua tunnin ajan jääkaapissa. Kastike syötiin savulahnan kastikkeena, hyvin se sopi kurkkuraasteellekin. Ohjeessa se tarjoiltiin perunoiden kanssa. Hyvää, yksinkertaista maukasta ruokaa. Ja ihan hyvää oli kalakin, vaikka aina jankutankin siitä, kuinka olen lapsuudessani syönyt yhden ihmisiän tarpeiksi savulahnaa.

Kalat ja mäti savustusuuniin menossa

5 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Mä kyllä ihailen sua, sä löyrät niin paljon eksotiikkaa kotosuomestakin!

Jaska Jokunen kirjoitti...

Itsellänikin on pakastimessa hauenmätiä, joten taidanpa kokeilla näin. Kiitos vinkistä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, läheltä löytää etsimättäkin :)

Jaska, kerro sitten mitä tykkäsit.

Merja kirjoitti...

Nonni, siellä hauenmötkäleen sisällä oli mätiä ja sehän menee siikojen kaveriksi savustuspönttöön!! Suolaatko mädin ennen savustusta?

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä en ole suolannut etukäteen. En halua käyttää suolaa savustuspöntössä, enkä ole tullut keitäneeksi suolaliuostakaan jälkikäteen suolausta varten. Mutta se ei ole minusta haitannut, kun olen aina käyttänyt savustetun mädin jossain lisukkeessa joka on helppo suolata.