tiistai 11. kesäkuuta 2013

Maisemakahvilan raparperipiirakka

Tästä piti tulla jonkinlainen piknik-postaus, mutta sadekuuro, tuuli ja koleus muuttivat tämän  kirjoituksen pelkäksi ohjeeksi, sori.

Rouva Raadelmasta oli tehnyt rapaperipiirakan Kotilieden ohjeella. Rouva oli hieman muuttanut ohjetta, ja selittää postauksessaan myös selkeästi että mitä eroa (ja samaa) on leivinjauheella ja ruokasoodalla. Minä puolestani muokkasin alkuperäistä ohjetta siten, että vaihdoin puolet pohjan sokerista fariinisokeriin. En tiedä oliko se hyvä veto vai ei, lämpimänä piirakka ei maistunut lapsille, eikä kamalasti aikuisillekaan. Seuraavana päivänä ja kunnolla jäähtyneenä piirakka oli kyllä ihan hyvää, eli tämä piirakka kannattaa minusta tehdä vähintään edellispäivänä. Piirakka kestää myös pakastuksen hyvin.


Täyte:
1 l raparperipaloja

500 g rahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria (1½ dl + 1½ dl fariinisokeria)
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa

Pohjataikina:
noin 2/3  muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

Pinnalle:
noin 1/3 muruseoksesta

Pilko raparperit (tai käytä niiden sijana jotain marjoja, mustikoita, vadelmia, puolukoita...). Sekoita rahka, sokeri, kananmuna ja vaniljasokeri sekaisin.

Valmista muruseos: sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula, sekoita murumaiseksi. Ota syrjään 1/3 muruseoksesta (n. 3.5 dl) ja lisää loppuihin keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Sekoita mahdollisimman tasaiseksi. Minulla jäi vähän paakkuja taikinaan, mutta ei niitä enää valmiissa piirakassa huomannut.

Levitä pohjataikina uunipellille, jonka päällä on reilunkokoinen leivinpaperi. Ripottele raparperit (tai marjat) tasaisesti päälle ja levitä niiden päälle rahkaseos. Minä mietin että sitä olisi voinut olla vaikka vähän enemmänkin. Ripottele päällimmäiseksi muruseos tasaisesti. Paista 175 asteisessa uunissa n. 45-50 minuuttia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En tiennytkään, että piirakalla on tuollainen nimi ;).
Teen usein vastaavanlaista ties millä täytteellä (raparperit kevyesti hillottuna, DeliDelin Kirschiin säilötyt kirsikat, puolukat, karpalot...), sokerina käytän ruokosokeria ja piimän tilalla yleensä maustamatonta jogurttia kun piimää harvemmin on kaapissa. Minustakin piirakka on parasta kylmänä tai ainakin jäähtyneenä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Pitääkin kokeilla noita kirsikoita joskus...