torstai 13. kesäkuuta 2013

Louhisaaren sima

Taustalla mustaviinimarja
Louhisaaren juoma on minusta ihan mielettömän hyvä ja hieno juoma. Olen aina tehnyt juoman sitruunahapon avulla, mutta nyt halusin kokeilla alkuperäistä simaista versiota. Minulla on Kreivitär Eva Mannerheim Sparren keittokirja, ja ajattelin ottaa sieltä alkuperäisen ohjeen. Louhisaaressa kuitenkin taidettiin tehdä simaa ympäri vuoden, ja siksi ohje oli kuivatuille mustaviinimarjalehdille. Sovelsin sitten ohjetta vähän, ja pienensin ohjetta meille sopivammaksi. Käytin myös fariinisokeria, alkuperäisessä ohjeessa käytettiin vain tavallista sokeria.

n 2 l mustaviinimarjan lehtiä (tai enemmän)
1 sitruuna
500 g sokeria (tai puolet tavallista, puolet fariinisokeria)
5 l vettä
pikkunokare hiivaa (n. herneen verran)

Laita huuhdellut viinimarjan lehdet, sitruunan kuori ilman valkoista osaa, viipaloitu sitruuna ja sokeri kattilaan/ämpäriin. Kaada kiehuva vesi päälle ja anna jäähtyä. Minä keitin vedet aamulla, ja lämpimänä päivänä neste oli illalla sopivaa hiivalle. Sekoita hiiva vesitilkkaan ja kaada joukkoon. Anna käydä vuorokausi ja pullota. Säilytä kylmässä jääkaapissa vähintään viikko jonka jälkeen juoma on valmista nautittavaksi.

Eva säilöi juomaa viileässä 8 päivää, ja minäkin maltoin odottaa saman ajan. Hyvä ja raikas kesäjuoma, en ehkä antaisi ainakaan tätä versiota pienille lapsille ;) Laitoin siman käymään 4.6., Mannerheimin syntymäpäivä oli hyvä päivä tehdä Louhisaaren simaa.

2 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Kylläpä näyttää hyvältä :)
Miten paljon siinä alkuperäisessä reseptissä oli kuivattuja viinimarjanlehtiä?

sauvajyvänen kirjoitti...

Ohjeessa oli 80 g kuivattuja viinimarjanlehtiä 10 l vettä kohden. Eli tuohon minun annokseen tulisi 40 g.