lauantai 8. syyskuuta 2018

Vuoden paras kantarellikeitto


Tämä on niin täydellisen hyvän mielen keitto kuin vain voi olla. Olin mökillä pari päivää isän kanssa kaksin, ja olin jo etukäteen ajatellut, että nyt on hyvä mahdollisuus syödä sieniä pääruokana. Kukaan ei valittaisi ja saisin tehdä ihan mitä haluan.

Matkapäivänä kävin metsässä heti mökille tultua, pari tuntia metsässä ja iso korillinen täynnä sieniä. Kuivuri käyntiin ja sitten keiton keittämiseen. Tattiaika on mennyt vähän harmittavasti ohi, sain kyllä puoli korillista priimaa herkkutattia, mutta viikko aikaisemmin olisin saanut ehkä viisi korillista. Paikoitellen metsä löyhkäsi mädälle sienelle, niin paljon oli ylimenneitä tatteja. Keräsin myös mustia torvisieniä sekä kantarelleja mukavasti. Ja rouskut olivat alkaneet nousta, löysin paljon söpöjä nappirouskuja jotka säilöin chilin kanssa etikkaan. 

Olen niin iloinen, että keksin Campasimpukalta kuinka hyvin kurpitsa sopii sienien kanssa. Lähtiessä otin kotoa mukaan puolikkaan Hokkaido-kurpitsan, jänislientä sekä jämän sinihomejuustosta, pienen palan hyvää Gorgonzolaa joka oli ostettu pizzaa varten. Kasvimaalta piti ottaa vain sipuli, ja siinä oli päivän raaka-aineet valmiina. Tästä keitosta kaksi söi mahansa täyteen, mitään ei jäänyt, mutta ei olisi enempää jaksanutkaan. Määrät ovat sinnepäin, mitään en mitannut. Ja tägäsin tähän vegen, lihaliemi on helppo vaihtaa kasvisliemeksi.


reilusti kantarelleja (vajaa litra ehkä)
voita
2 dl pilkottua kurpitsaa
1 sipuli
n. 2 rkl vehnäjauhoa
n. ½ l hyvää lientä, nyt oli jänislientä
vettä tarvittaessa
n. 100 g hyvää homejuustoa
n. 1 dl kermaa
suolaa, pippuria myllystä

Perkaa ja pilko sienet. Laita ne kuivalle pannulle, ja paista niin kauan kuin nestettä irtoaa. Siirrä sienet kattilaan odottamaan. Laita pannulle vähän voita, ja kuullota pilkottua kurpitsaa ja sipulia vähän aikaa. Sekoita niiden joukkoon vehnäjauhot ja anna niiden saada aavistus väriä. Lisää liemi ja anna sen vähän suurustua pannulla. Kaada kasviksetkin liemineen kattilaan. Kaada pannulle vähän vettä ja ota kaikki maut talteen. Anna keiton kiehua muutama minuutti, pilko juusto joukkoon. Kun juusto on sulanut lorauta vähän kermaa ja anna kiehahtaa. Lisää suolaa tarvittaessa ja vähän pippuria lisäksi. Nauti keitto ruisleivän kanssa.

Tämä oli yksi onnistuneimmista sieniruuista mitä olen tehnyt. Liekö jänisliemi, hyvä juusto, vai hyvä seura ulkona leppeässä syysillassa maustoi keiton niin hienosti. Isän silmät suorastaan loistivat kun söimme keittoa, moneen kertaan ihmettelimme kuinka oli hienoa keittoa.


Seuraavana päivänä söimme tattikastiketta juuri nostettujen perunoiden ja papujen lisänä. Kurpitsa pääsi tattikastikkeeseenkin, todella mainio kastike tämäkin.

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Kurpitsan ja sienen liittoa on kokeiltava, kiitos vinkistä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kannattaa kokeilla, ja kerrothan sitten mitä pidit.

ps. Kello on tulossa ;)