lauantai 14. heinäkuuta 2018

Yrttisuola


Olen postannut yrttisuolaa parikin kertaa aikaisemmin, ensin tavallista ja sitten vähän erikoisempaa. Mutta koska kukaan ei enää löydä vanhoja postauksia ja nyt on parhaita aikoja valmistaa yrttisuolaa, ajattelin ettei se kolmaskaan kerta haittaa. 

Ja kyllähän se oma makukin muuttuu. Kokkailu ja makumaailma menee koko ajan vaan yksinkertaisempaan suuntaan, ja sen näkee näissäkin. Muutama selkeä maku riittää, usein vähemmän on enemmän (vaikka moni sanookin että överit on parempi kuin vajarit). Nyt valmistin kaksi yksinkertaista suolaa. Käytin suolaa n. 250 g kumpaankin satsiin, yrttejä yhteensä pari kourallista kumpaankin.

Yrttisuola lihalle


merisuolaa
lipstikka
persilja
rosmariini
selleri

Yrttisuola kalalle


merisuolaa
tilliä
sitruunaverbenaa

Laita merisuola ja yrtit kapeahkoon kulhoon. Aja sauvasekoittimella sileäksi. Levitä kuivumaan laakealle alustalle. Sekoittele kuivumisen aikana muutama kerta ja purkita kuivana.


ps. Kävin tänään ensimmäisen kerran mustikassa, ei ole kehumista, tunti metsässä ja n. 4 l mustikoita. Sain kuitenkin tehtyä kaksi piirakkaa, pullataikinaan ja Satu Koiviston, ja tietysti mustikkapöperöä.

pps. Joki oli tänään 25 astetta, sellaista numeroa ei mittarissa ole näkynyt vuosikausiin. Aamuisin vesi on n. 21 astetta, sekin korkeampi lukema kuin parina viime vuonna.

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Mekin voisimme tehdä suolaa, mutta on vielä entisiäkin käyttämättä. Pitäisi tutkia niitä purkkeja, ovatko muuttuuneet ummehtuneiksi. Se minttusokeri, jota tein jokunen vuosi sitten oli aika kivaa. Käytin sitä teessä hunajan sijaan. Minttu lienee tämän hetken runsain yrttimme, on montaa laatua ja tuuheita puskia.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin tein nyt pienemmän määrän, että saan varmasti käytettä. Etenkin kalasuola jää vähemmälle käytölle, vaikka käyhän sekin moneen muuhunkin.

Minttu tosiaan on kova leviämään, se on varsinainen murheenkryyni palstalla, siellä on piparminttu levinnyt ihan joka paikkaan. En ole koskaan ollut mintun ystävä, ja nykyisen (hävityn) taistelun jälkeen vieläkin vähemmän ;)