lauantai 21. heinäkuuta 2018

Hirvikeitto talkooporukalle


Meillä oli mökillä kattotalkoot, paikalla oli meidän lisäksi sisko perheineen ja tietysti isä. Aikaistimme talkoita yhdellä päivällä sääennusteiden takia. Me emme ehtineet alkuun, eli muut raaputtivat katon puhtaaksi jo edellisenä päivänä, kuusi tuntia töitä kahdelta lähes ilman taukoa. Seuraavana aamuna oli kello soimassa seitsemältä ja aloitin kahvinkeiton. Minä en kiivennyt katolle, mutta sen sijaan olin luvannut hoitaa talkooporukan ruokahuollon.

Aamuun tukeva leipäaamiainen, ruuaksi hirvikeittoa leipineen ja päälle pannukahvit superpähkinällä. Lisäksi runsaasti juotavaa pitkin päivää, tarjolla oli tölkkivichyä, -kokista ja -nollakaljaa sekä jäävettä ja punaherukkamehua. Vettä kului pelkästään vesikannuihin ja mehuun kymmenen litraa hellepäivän aikana. Iltapalalla syötiin loput leivät ja vähän lisää leipää.

Illan päätti savusauna ja runsas uiminen, Kymi oli 22 astetta. Porukka oli kyllä aika väsynyttä vielä seuraavanakin päivänä, mutta kyllä on hyvä mieli kun mökin ja kesäkeittiön katot on maalattu hienon vihreäksi.


n. 2 kg hirven soppalihaa
luukiekkoja
2 l vettä tai niin että lihat peittyvät
2 sipulia
nippu harvennusporkkanoita (tai 2 porkkanaa)
muutama harvennuspalsternakka
2 sellerin vartta
2 isoa lehteä lipstikkaa
1 varsi rosmariinia
2 vartta vahvaa timjamia
1 rkl kokonaisia valko- ja mustapippureita, muutama maustepippuri

Laita liha kattilaan ja lisää vettä niin, että liha peittyy reilusti. Nosta vesi kiehuvaksi, ja keitä hiljalleen. Kuori vaahto pois niin kauan kuin sitä muodostuu, siihen meni reilu vartti. Lisää sen jälkeen kuoritut ja pilkotut kasvikset sekä mausteet, ja keitä n. kaksi tuntia, lihapalojen koosta riippuen.

Ota liha pois kattilasti ja pilko se suupalan kokoisiksi paloiksi. Siivilöi liemi puhtaaseen, isompaan kattilaan ja lisää lihat joukkoon. Lisää keittoon myös

½ litraa hyvää lientä (nyt oli peuralientä)
3 sipulia
6-8 porkkanaa
muutama pieni palsternakka
pari naurista (kun kotimaista lanttua ei ollut)
n. 22 perunaa
20 herneenpalkoa
persiljaa
vettä

Lisää liemi kattilaan. Kuori sipulit ja juurekset, pese uudet perunat (kuori tarvittaessa). Viipaloi ja leikkaa kaikki suupaloiksi ja lisää keittoon kiehumaan. Leikkaa herneenpalot muutamaan osaan, ja lisää ne lopuksi keittoon. Kun juurekset ovat kypsiä, lisää silputtua persiljaa. Tähän meni aikaa reilu puoli tuntia.

Tarjoa keitto valmiiden leipien kanssa, serkkutytöt tekivät leivät valmiiksi kaikille. Juomana oli tällä kertaa nollakaljaa, vichyä ja cokista, sekä vettä ja mehua.

Tästä keitosta söi nälkäinen talkooporukka hyvin (10 ihmistä), ja lisäksi sitä jäi parille aterialle muutamalle ihmiselle. Porkkanoita ja muita juureksia olisi voinut olla enemmänkin, mutta tämä on vähän hankala aika juureksille, kun vanhat kotimaiset ovat jo loppu, eikä uusia vielä meinaa olla.

Ei kommentteja: