maanantai 15. toukokuuta 2017

Toukotyöt 2017


Pääsin sittenkin tänä vuonna toukotöihin toukokuun puolella. Tämän vuoden palstatyöt alkoivat jo viime torstaina, jolloin kärräsin työmatkan jälkeisenä iltana 17 kottikärrystä hevosen lantaa omille palstoille, 8 kärryä puolikkaalle palstalle ja 9 vanhalle puolelle, välissä piti ottaa pienet tirsat. Vähän jeesasin naapuriakin. Hevosenlanta on kuitenkin kevyttä kärrättävää hiekkaan verrattuna. 

Viikonloppuna kärräsin muistaakseni 14 kuormaa hiekkaa. Espoon kaupunki vaihtaa päiväkotien hiekat säännöllisesti, ja vanhat hiekat tuodaan kaupungin palstoille, näin ainakin olen arkeologisten kaivausten perusteella päätellyt. Sopii minulle, on paljon mukavampi nostaa perunoita hiekan sekaisesta maasta kuin tiukasta savimaasta. Hiekkaa laitoin uuden puolen käytäville, ja vanhalle puolelle reilusti siihen kohtaan mihin aion istuttaa perunat sekä siihen kulmaan, jonka kanssa viime vuonna päästelin lukemattoman määrän rumia sanoja, niitä joissa on R-kirjain, Jos tänä vuonna maan kääntö sujuisi sopuisasti.

Lauantaina tein uudelle puolelle penkit ja kylvin/istutin kaikki

porkkanat
sipulit
palsternakat
mustajuuret
salaatit
tillin
persiljan
lehtikaalit
vähän malvikkia

Tilaa jäi vielä reilusti punajuurille, kurpitsoille sekä kukille, sellerille ja mangoldille. Vanhalle puolelle on tulossa perunat ja maanparannuskasvit eli auringonkukat, herneet, pavut ja härkäpavut. Suunnilleen 1/3 palstaa tai ylikin on lepovuorossa, ensimmäistä kertaa palstahistoriani aikana. Kyllähän siihenkin jotain tulee, mutta sen päätän vasta vähän myöhemmin. Muutaman katovuoden jälkeen menen vähän vähemmällä kasvivalikoimalla.

Sunnuntaina kävimme täydentämässä multavarastoja ja vaihdoin mullat pihan kasvulaatikoihin. Yhteen laatikkoon kylvin salaattia, tilliä, persiljaa ja retiisiä. Yrttipenkistä kaivoin talven aikana kuolleet yrtit pois, lisäsin uutta multaa ja kylvin siemeniä. Loput yrtit ostan taimina Hakaniemen torilta, listalla on ainakin laakeri, salvia, joku timjami, rosmariini ja jotain muuta. Saa ehdottaa. Kukkapenkkistäkin vaihdoin multaa ja lisäsin uutta vielä päälle. 

Viikonlopun pihatöiden lisäksi muistin vihdoinkin kylvää kurpitsat, kurkut ja basilikat. Se onnen tunne, joka valtaa mielen kasvimaalla samalla kuin lihakset tärisevät väsymyksestä, se on sanoin kuvaamaton,

4 kommenttia:

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Huh, olet ollut ahkera! Joko siellä kasvaa niin, että näkyy mitkä yrtit ovat kuolleet eivätkä herää kasvuun? Vai onko sulla jokin muu konsti nähdä se?
Mua ei ole yhtään huvittanut räntäsateessa kääntää maata joten aloitin sen vasta eilen. 2 m käännetty, 20 edessä... Ja koska huitelin syksyn Australiassa, ei syyskääntöjäkään juuri ole tehty. Elikkä tuplasti hommaa.

elina/linnunlaulu kirjoitti...

Huippu tehokasta jälleen! Huomenna ajattelin minäkin kylvää kasvimaalle :) Olisko paikkaa monivuotiselle lipstikalle vai joko se on? Minusta se on ihan hirmu hyvä yrttimauste melkein missä tahansa ruuassa.

Ulla kirjoitti...

Kuulostipa ihanalle :-) Itse tässä jännitän, joudunko kylvämään kaiken uusiksi. Kylvöt ovat olleet jo reilun viikon harsojen alla, mutta kun pakkasta on ollut melkein joka yö ja välillä harsot lumen alla, voi olla ettei mikään ala itää.
Onpa kaupungilta fiksu veto tuoda hiekat palstoille!

sauvajyvänen kirjoitti...

Merja, enhän minä varma ole, etteikö joku kuolleelta näyttävä heräisi vielä eloon, mutta kyllä esim. laakeri, rosmariini ja sitruunatimjami olivat niin kuolleen näköisiä, että kaivoin ne suosiolla ylös. Kääntäminen on kyllä kypsää hommaa jos sitä ei teen syksyllä. Ja silloin se vasta onkin tylsää kun into on jo lakastunut. Laitoin instaan kuvan miltä varmasti elävät näyttävät juuri nyt.

elina, minulla on lipstikka palstalla, ja mökillä on sellainen neliön kokoinen lipstikka, eli sitä on jo niin paljon etten ole pihaan laittanut. Se on kyllä tärkeimpiä yrttejä mitä on. Minä käytin sitä ennen lähinnä liharuokiin, mutta Englannissa ihastuin siihen kalankin kanssa.

Ulla, meilläkin oli viime yönä pakkasta, mutta ehkä ne pakkasyöt loppuvat tähän, toivotaan ainakin.