sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Karitsan sisäfile paistettuna


Minä olin tilannut Reinin lihasta kotimaisia karitsan sisäfileitä tätä sunnuntaita varten. Olen tehnyt niitä aiemminkin, mutta en yhtään muista miten, enkä löytänyt oikein hyviä ohjeitakaan mistään. Paitsi sitten eilen, mikä täydellinen ajoitus, Ripaus tryffeliä -blogissa oli tehty yrttisiä karitsan sisäfileitä. Ei ole ensimmäinen kerta, kun löydän sieltä täydellisellä ajoituksella itselle sopivan upeasti toimivan reseptin. Tein nämä fileet vähän sinne päin, tärkeintä oli paistamiseen kaipaamani neuvot. Hienot kuvat ja tarkempi resepti kannattaa katsoa sieltä, minä nappasin vain häthätää yhden kuvan ennen kuin käytiin pöytään.

n. 500 g karitsan sisäfileitä
n. 1-2 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulin kynttä
tuoretta timjamia ja rosmariinia
suolaa

Laita kulhoon fileet, öljy ja pilkotut valkosipulit ja yrtit. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ja sen jälkeen tunnin verran huoneenlämmössä. Lämmitä valurautapannu kunnolla kuumaksi. Poista valkosipulin palat lihoista jotteivat valkosipulit pala kitkeräksi. Lihoissa on riittävästi öljyä pinnalla, joten paista ne sellaisenaan kuumalla pannulla, kaksi minuuttia kummaltakin puolelta. Ripottele päälle suolaa ja anna vetäytyä foliossa kymmenisen minuuttia.

Näistä tuli ihan täydellisiä. Pienemmät fileet olivat riittävän kypsiä kypsemmän lihan ystävälle, ja isommat olivat riittävät mediumeja muille. Söimme fileet Hawksmooren perunoiden ja pinaatti-paprika-kurkku-pinjansiemensalaatin kanssa, ihana sunnuntaiateria. Jos olisi malttanut kuvata, olisi saanut kauniin kattauskuvankin. Jälkiruokana oli mango-appelsiinirahkaa, hyvää ja kaunista sekin. 

4 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Oi, ihanaa kuulla että ohje toimi teidän makuun! Erityisesti lämmittää mieltä silloin kun kokki jonka ohjeita arvostan kovasti, tykkää reseptistä!

Nanna kirjoitti...

Juuri kans tein hyvin samalla tyylillä viime perjantaina yhdessä kokkausillassa. Ja ihanaa oli. Liha oli kyllä (pakastamatonta) uusi-seelantilaista, eikä meidän cittarin lihamestari luvannut kotimaista sisukkaa edes pääsiäiseksi. Muuta oli kyllä tulossa.

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Täällä meillä päin on kovasti hakusalla tuore kotimainen karitsanliha. Näin pääsiäisen tienoilla sitä saattaa saada, jos on nopea (eli pystyy keskellä päivää käymään kaupassa, kun on aamulla nähnyt mainoksen). Nuo fileet näyttävät niiiiiin hyvältä!!!

sauvajyvänen kirjoitti...

Merja, kiitos samoin :) Näitä on jo ehditty toivoa uudestaankin ;)

Nanna ja Koti Harmi, minä olen jo niin tottunut tähän pääkaupunkiseudun hyvään tarjontaan, etten edes ajatellut että voisi olla ongelma saada hyvää kotimaista karitsaa. Mutta tosiaan, kotimaisen lihan saatavuus voi olla epävarmaa. Vaikea äänestää kukkarolla jos ei ole valinnanvaraa.