lauantai 28. marraskuuta 2015

Lipeäkala-pizza


Nyt on kuulkaas sellainen herkku ettei helpolla usko. Anteeksi vaan kaikki suomalaiset ja italialaiset isoäidit mitä menin tekemään, mutta kyllä kannatti! Lipeäkala on perinneherkku, jonka suosion soisi säilyvän, ja kai sen suosio on jonkinlaisella tasolla joulukuussa pysynytkin. Mutta voihan lipeäkalaa syödä muullakin tavalla kuin valkokastikkeen tai suolan, maustepippurin ja voisulan kanssa. Lipeäkalaa pizzassa, olkaa hyvä.

Idean tähän sain tämän vuoden ehkä parhaasta keittokirjasta, nimittäin Saku Tuomisen ja kumppaneiden Pizze-kirjasta. Minä en yleensä fanita kauheasti yhden asian keittokirjoja, paitsi silloin kun ne ovat oikeita tietokirjoja asian ympärillä (kuten Janne Tarmion ja Sami Talbergin Mäti-kirja). Tämä Pizze-kirja on juuri sellainen. Noin puolet kirjasta on tietoa ja tunnetta, ja toinen puoli on mitä inspiroivampia ohjeita. Kirjassa oli käytetty mm. turskaa kikhernetahnan lisänä: tietysti tähän aikaan vuodesta tuli heti lipeäkala mieleen! Ja niinpä sitten ideoin tämän pizzan.

Kirjasta löytyy todella hyvät ohjeet hitaaseen, nopeampaan ja nopeaan pohjataikinaan. Kaikki toimivat, kokeiltu on! On kerrottu hyvät paisto-ohjeet tavalliseen sähköuuniin, kiven kanssa ja ilman. Minä tein tätä pizzaa varten nopean ohjeen mukaan, vähän soveltaen kuitenkin, alkuperäisen ohjeen voi tarkistaa kirjasta. Päällystin sitten ihan omalla tavalla, mutta kuten sanoin, ilman tätä kirjaa ja turskaideaa en olisi keksinyt tehdä ensimmäistä pizzaa lipeäkalasta. 

500 g 00-jauhoja
3½ dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa 
10 g hienoa merisuolaa
reilu rkl oliiviöljyä

Punnitse jauhot. Sekoita hiiva veteen, kaada yleiskoneeseen, lisää suola (tässä toimin eri tavalla kuin kirjan ohjeessa) ja jauhot. Vaivaa reilu 10 minuuttia pienellä teholla, lisää öljy ja vaivaa vielä isommalla nopeudella reilu viisi minuuttia. Anna kohota tunnin ajan, minä kohotin nyt pari tuntia kun oli muutakin tekemistä. Jaa taikina kahteen, muotoile pohjat ja anna kohota vähän aikaa. Tästä taikinasta tulee kaksi pyöreää pizzaa, toisesta tein perinteisen villisika-paprika-pizzan esikoista varten, toisesta tämän. Eli ylläoleva taikina on kahdelle, alla oleva täyte on yhdelle pizzalle:

lipeäkalaa kypsänä

n. 2 rkl smetanaa tai hapankermaa
hyvää cheddaria raastettuna (ehkä n. 1 dl)
hyvää parmesania (ehkä n. 1 rkl)
vähän oliiviöljyä
vähän sormisuolaa ja mustapippuria myllystä
muutama rosmariinin lehti

Kypsennä lipeäkala uunissa: laita sopiva pala (tässä reilu 200 g) kalaa uuninkestävään vuokaan, paista sitä n. 15 min 200 asteessa, niin että kala on juuri ja juuri kypsää (aika riippuu kalan koosta). Kaada neste pois, ja ja perkaa kala lautaselle, jossa on pari palaa talouspaperia. Tämä on tärkeää, ettei kala kastele pohjaa. Jätä kala odottamaan.

Levitä smetana tai hapankerma ohuelti nousseen pizzapohjan päälle. Levitä raastettua juustoa vähän päälle, ja paista 250 asteessa uunin pohjalla reilu 10 minuuttia, tai kunnes pizza on melkein kypsä. Levitä kala paistuneen pohjan päälle, lorauta vähän oliiviöljyä (tai sulaa voita jos haluat pysyä perinteissä kiinni), lisää vähän suolaa, pippuria ja rosmariinia. Paista vielä pari minuuttia uunin keskitasolla.

Tästä alkaa joulunodotus!

8 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Täytyy uskoa kun noin väität! Minä en ole koskaan päässyt suomalaisen lipeäkalan makuun, mutta tykkään italialaisesta (tai etelä-eurooppalaisesta) kuivatusta baccalasta. Se taitaa olla niitä harvoja aineksia jota täältä pohjoisesta rahdataan massoittain etelään. Kun kuivattua kalaa liotetaan muutama päivä, tulee siitä hiutaleista herkkua, Toimiskohan semmoinen pizzassa?

sauvajyvänen kirjoitti...

Mikä ettei, kunhan se ei ole liian vetistä.

Jaana kirjoitti...

No nyt on kova pizzaohje! (tähän monta peukkua ylöspäin)

sauvajyvänen kirjoitti...

Jaana, eikö olekin ;)

Hanna kirjoitti...

Ei jummijammi! Pitäiskö....

sauvajyvänen kirjoitti...

Hanna, no tottakai pitää! :D

Nanna kirjoitti...

No jo on resepti! Ehkä pakko kokeilla. Paitsi ensin on tehtämän ihan peruslipeäkalaa, koska sitäkään en ole koskaan tehnyt...

sauvajyvänen kirjoitti...

No nyt Nanna aloitat reteesti suoraan pizzasta, ja sanot tästä eteenpäin, että meillä syödään aina perinteisesti lipeäkalapizzaa. Ja tähän sen tonttuhymiö.