maanantai 22. kesäkuuta 2015

Juhannuspuuhia: strutsinmunaa ja pannukakkua

Strutsinmuna siskon käsissä (en sano mitä siskonmies kommentoi)

Taas kerran takana on mitä parhain juhannus. Taidan olla samaa mieltä siskon kuopuksen kanssa siitä, että juhannus on vuoden mukavin juhla. Saunomista ja uimista (olkoonkin että vesi oli +14 astetta) tuntitolkulla useampana päivänä, kokot sekä juhannusaattona että -päivänä, hyvää ruokaa ja hyvää seuraa, mitä sitä muuta kaipaakaan. 

Juhannukseen mahtui myös maatilamatkailua eli kävimme katsomassa strutseja ja muita lintuja ja eläimiä Kilkkilän farmilla, Ostimme sieltä yhden strutsinmunan. Strutsinmuna vastaa n. 20-23 tavallista kananmunaa. Halusimme säilyttää munan kokonaisena, se onnistui siten, että päähän porattiin reikä, jonka jälkeen munan sisus rikottiin tikulla ja ravistettiin sisus reiästä kulhoon. Isä porasi ensi pienellä poranterällä pienen reiän, jonka jälkeen isommalla poranterällä pystyi tekemään sellaisen reiän, josta sisuksen sai ulos. Kuori oli sen verran kovaa, että isä ja sisko saivat tehdä ihan tosissaan töitä saadakseen riittävän ison reiän aikaiseksi.

Pienellä poranterällä ensimmäinen reikä

Isä poraa, sisko pitää munaa ja minä kuvaan

Muna on rakenteeltaan paljon juoksevampaa kuin kananmuna, esikoisen mielestä se näytti ja tuntui ihan munamaidolta. Munaa voi myös pakastaa, ja pakastinkin isoa lettutaikinaa varten sopivan annoksen. Sen lisäksi käytin pari desiä pullataikinaan sekä tein  pannukakun.


Elocktrolux assistent pyörittää pullataikinaa

Kuvassa on tulossa pullataikina. Muutama viikko sen jälkeen kun olin ostanut oman Ankarsrum Assistentin mies tulee työmatkalta ja kertoo nähneensä "samantyylisen laitteen paitsi että se on Electrolux Assistent". Kerroin miehelle, että Ankarsrum on ollut Electrolux 90-luvun puoliväliin saakka... Seuraavalla työmatkalla hän kävi samalla kirpparilla, ja löysi laitteen puoleen hintaan edellisviikon hinnasta. Mies putsasi koneen, kiillotti kulhon ja muut metalliosat, ja loistavasti toimiva kone oli käyttövalmis. Eli minulla ei ole vain yhtä assistenttia, vaan kaksi! Kone pääsi mökkikäyttöön, ja nyt tein ensimmäisen pullataikinan. Strutsinmunalla tuli ihan loistavaa pullaa, kohosi todella hyvin ja maistui ihanalle.Tyhjä kuori ja vieressä munan sisältö kulhossa

Pannukakkua varten olin laittanut munaa jääkaappiin odottamaan seuraavaa aamua. Pannukakun tein näin:

4 dl strutsin munaa
6 dl maitoa
4 dl jauhoa
2 tl suolaa

voita
sokeria

Vatkaa kaikki ainekset sekaisin, anna taikinan turvota puolisen tuntia. Kaada taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Lisää vähän voinokareita. Paista 225 asteessa 30-35 minuuttia. Ripottele vähän sokeria päälle heti. Syö hillon tai marjojen kanssa, tai ihan sellaisenaan. Maukas, miedon makuinen pannukakku, parempi kuin kananmunilla tehty. Paljon parempi.

Paras pannukakku mitä ollaan syöty, kaikkien mielestä

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Komea muna, pannari ja vanha assistentti!

sauvajyvänen kirjoitti...

Eikös olekin :)

Ulla kirjoitti...

Olipa hieno kirppislöytö! Pannari näyttää upealta. Täytyisikin piipahtaa lähistöllä olevalla strutsitilalla ja testata niiden munia.

Nanna kirjoitti...

Wautsi mikä muna! Ihana päästä kokeilemaan! ja hyvä kone!

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, samaa mieltä löydöstä. Kannattaa käydä munaostoksilla jos sellainen on mahdollista.

Nanna, sanos muuta, oli kyllä kiva yllätys. Yksi juhannuksen kohokohtia.