sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Lammaslihapullat ja jämä-bruschetat


Lammaslihapullat ovat meilllä koko perheen herkkua, etenkin lapset toivovat niitä usein. Sinänsä jännä, että lammas ei maistu heille missään muussa muodossa, mutta lihapullat ovat niin suurta herkkua. Nykyisin teen lammaspullat todella yksinkertaisesti, lampaan jauhelihaa, muna, vähän korppujauhoa ja kermaa ja maltillisesti mausteita. Syödään usein pita- tai naanleipien kanssa, joskus riisin, ja lisänä sitten yksinkertaista tzatzikia ja salaattia tai jotain sellaista. 

Minulla jäi juhlista muutama pika-bruschetta yli, ja ne alkoivat olla jo vettyneitä ja tomaatit valuneet pitkin lautasta, eli ei tehnyt mieli syödä niitä sellaisenaan. Toiveena oli ollut lammaspullia tälle päivälle, joten ajattelin käyttää leivät korppujauhon ja kerman sijaan. Raaka-aineiden määrät ovat suuntaa antavia, tein näin koska näitä oli.

5 paahtoleivän siivua joissa päällä tomaattia, basilikaa ja oliiviöljyä
1 kg karitsan jauhelihaa (Reinin lihasta saa tosi hyvää)
2 munaa
oreganoa, timjamia, musta- ja valkopippuria
2 tl yrttisuolaa

Aja leivät päällisineen sileäksi joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Sekoita leipäseos, liha, munat ja mausteet tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan tasaantua hetki, ja pyörittele sen jälkeen sopivan kokoisia pullia. Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia, pullien koosta riippuen. Syötiin riisin, tzatzikin, tomaatin ja tikkujuuresten kanssa. Hyvää oli kaikkien mielestä.


ps. Marraskuun juhlasesonki alkaa olla voiton puolella. Eskarilla oli juuri niin villit synttärit kuin pelkäsinkin. Tarjoilut osuivat kuitenkin nappiin, lapset tekivät pikkupizzat itselleen, söivät 1½ kg juureksia ja vihanneksia (sipsit jäivät kulhoon) sekä karkkia ja esikoisen tekemiä mokkapalamuffineja, jotka kokosin kakuksi. Karkkikioski oli menestys, samoin miehen ideoma leikki, jossa piti hakea pallo huoneesta jossa oli liikkeentunnistin. Puolitoista tuntia sisällä oli ihan sopiva (lue: maksimi) aika.

Eilen juhlittiin perinteisesti, etenkin lohileivät ja pororullat maistuivat kaikille, pika-bruschettaa jäi yli. Puolukkajäätelö (esikoisen kakku) oli kaikkien suosikki, sacher-kakkua (kuopuksen kakku) jäi reilusti yli. Pistaasipullat olivat parempia kuin perinteiset korvapuustit. Lunta oli onneksi sen verran, että lapset kahta kuopusta lukuunottamatta viihtyivät pari tuntia pulkkamäessä tai jossain. Enää yhdet juhlat jäljellä ja sitten voi alkaa miettiä joulua.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Hyvä idea tuo käyttää bruchetat lihapullataikinaan!

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, olin ihan ylpeä itsestäni kun keksin sen ;)

Merja kirjoitti...

Syytä ollakin ylpeä, fiksu idea! Ja nyt alkoi tehdä mieli lammaspullia!

sauvajyvänen kirjoitti...

Lammaspullat ovat kyllä hyviä, niitä tekee usein mieli.