lauantai 29. maaliskuuta 2014

Bebe-leivoksia, matchaa ja sitruunaa


Siitä asti kun ostin Baking Instinct -leivontakirjan, olen halunnut tehdä näitä matchalla eli vihreällä teellä maustettuja bebe-leivoksia. Ihan vaan tiedoksi, että olen aina joskus trendien ytimessä: esim. olen käynyt nauttimassa Thehuohuoneella matcha-lattea, sitä tämän hetken kuuminta hottia. Ja nautin hyvästä matcha-suklaasta, jota saa samaisesta paikasta ja Hellasta & Herkusta. Minä pidän matchan mausta, siinä on minun mielestä koivuinen maku (joo, suu tuohesta vai miten se menikään, sama puu...).

Bebet tein kirjan ohjeen mukaan, paitsi puolitin ohjeen. Alkuperäisestä ohjeesta pitäisi tulla 20-25 bebeä, minä tein 12 bebeä puolikkaalla annoksella. Ajattelin tehdessä ettei näistä tule mitään, että saa olla viimeinen kerta kun teen bebejä, mutta niin hyviä nämä vaan olivat, että pakko näitä on tehdä uudemmankin kerran, ihan pakko. Ja nyt kun tiedän miten bebet tehdään, niin niitähän voi tehdä vaikka minkälaisia. Täytyy kuitenkin todeta, että 12 beben väkertäminen oli ihan sopivasti sellaiselle, joka ei keittiössä piperrä, eikä ehkä ihan kaikki olleet ihan priimaa ulkonäöltään. Kirjasin tähän ohjeen sellaisena kuin se oli kirjassa, eli n. 20-25 leivosta.

Pohja:
150 g kylmää voita
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl maissitärkkelystä
3 dl vehnäjauhoa
1½ tl matcha-teejauhetta
1 kananmuna

Nypi kuutioitu voi, sokerit ja jauhot kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää teejauhe ja kananmuna, sekoita nopeasti tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vähän jauhoa. Kääri taikina elmukelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa 1-2 tuntia. Voitele bebe-vuoat. Painele taikina jauhotetuin käsin vuokien pohjalle ja reunoille. Paista 200 astetta n. 10 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä ja irrota ne varovasti.

Täyte:
1½ dl kermaa
1½ rkl maissitärkkelystä
½ dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
100 g kylmää voita
1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna

Sekoita kattilassa kerma, maissitärkkelys, sokeri ja keltuaiset. Kuumenna varovasti koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee kiisseliksi. Seos ei saisi kiehua jottei keltuiaset muutu kokkeliksi.  Nosta kattila pois levyltä, lisää voi kuutioina koko ajan sekoittaen, lisää myös raastettu sitruunan kuori. Siirrä kiisseli kannellisessa astiassa jääkaappiin jäähtymään.

Kuorrutus:
2½ dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
½ tl matcha-teejauhetta

Sekoita kaikki aineet keskenään. Lisää tarvittaessa tomusokeria tai sitruunamehua jotta saat sopivan paksun mutta notkean kuorrutuksen (minulla meni sitruunamehua enemmän).

Kokoa leivokset: lusikoi täytettä pohjan päälle ja päällimmäiseksi kerros kuorrutetta. Kannattaa syödä samana päivänä, jottei pohja vety. Pohjat voi kyllä tarvittaessa tehdä etukäteen, ja täyttää sitten ennen tarjoilua. Hyviä, ihan tosi hyviä.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Matcha sopii hienosti leivontaan, tykkään myös Japanissa myytävästä matchajätskistä, sitä ei varmaan länsimaista kovin monesta paikasta saa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos, ihan loistava idea! Pitääkin tehdä matcha-jäätelöä!

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Minä olen trendien aallonpohjassa eli matcha on outo asia. Bebe sen sijaan on tuttu, suuri suosikkini! Niiden väkertäminen itse on ponnistelua minulle, mutta joskus harhaudun niitä tekemään.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kotiharmi, minullekin bebet ovat ihan ykkössuosikkeja, olleet jo ihan teinistä asti. Mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun tein niitä itse :) Ja sen tiedän, etten jatkossakaan niitä mihinkään juhliin tee, mutta pienessä mittakaavassa niiden tekeminen on melkein jees ;)