lauantai 25. toukokuuta 2013

EtanajahdissaMinä mietin, että voinko tarjota kasvattamiani kasviksia vegaanille? Jos niiden kasvattaminen vaatii sitä, että tapan ison liudan etanoita ja kotiloita? Tänään tuli kerättyä puolen litran vichypulloon kymmenittäin (yli sata?) kotiloita ja etanoita. Tarkempaa lajinmääristystä en alkanut tekemään, kaikki palstalta löytyneet nilviäiset pääsivät pulloon. Pullon toin kotiin ja täytin kiehuvalla vedellä (pullo meni ruttuun mutta ei hajonnut). Pullo päätyy lopulta kaatopaikalle, en oikein muutakaan ole keksinyt.

Samalla kitkin käytävät ja laitoin kaikki kasvit suureen pussiin jonka suun suljin tiukasti. Eipä ole etanoille syömistä vaan kasvikset saavat maatua rauhassa suljetussa pussissa. Käytän samaa kassia koko kesän, ja ensi vuonna laitan kurpitsan kasvamaan siihen, jos multaa on riittävästi. Keräsin myös viimeiset muovit jotka ovat olleet rikkaruohojen peittona ja vein ne roskiin. Enää ei ole niitäkään piilopaikkoja etanoille. Mansikkamaa on peitetty muovilla, mutta katson kuinka sen kanssa pärjää. Tuhkaa on tarkoitus tuoda savusaunasta lisää, se kuulemma ehkäiseen nilviäisten kulkua ja haluan testata että kuinka se toimii.

Tomaatin lähelle istutin samettikukkaa, se kuulemma pitää tuholaisia loitolla. Nähtäväksi jää, kuinka toimii. Ensimmäiset tomaatit ovat siis päässet jo ulos, ja loput tomaatit ja chilit on tarkoitus laittaa nyt muutamien päivien sisällä pihalle. Otan vähän riskin, normaalisti istutan ne ulos kesäkuun puolella, mutta nyt olen katsonut säätiedotuksia siihen malliin, ettei kylmiä öitä pitäisi olla tiedossa. Hätätilassa saan osan ruukuista siirrettyä sisälle ja loput harsotettua. Chilejä olen ulkoiluttanut viikon verran, tomaatteja en ollenkaan.

Pihan salaattipenkki on siinä vaiheessa, että salaattia ei enää tarvitse ostaa ennen syksyä. Yrttejä kasvaa kovaa kyytiä, ruohosipulista on tarkoitus tehdä kastike savukalalle tänään, muita yrttejä päätyy lihapataan ja kanan kaveriksi.

Persilja, tilli, korianteri, salaatit, varsiselleri

Lehtikaalia harson alla!

4 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Ai nyt se jo alkoi. En oikeastaan keksi viljelystä mitään muuta negatiivista, mutta etanoita inhoan syvästi.

Teillä vihertää jo lupaavasti. Meillä vasta viritellään, sipulit ja tillit ovat vasta puskeneet esille tämän vuoden istutuksista, monivuotisista ruohosipuli, oregano, sitruunamelissa ja viinisuolaheinä. Vielä ollaan hetki siis kaupan salaattien armoilla.

Tuplaespresso kirjoitti...

Voisiko ne etanat syödä? Tulisi jotain palkkaa vaivannäöstä :)
Luomuetanoita luomupuutarhasta?
http://www.kaleva.fi/teemat/ruoka/makuhermoja-kutkuttavia-nautintoja/161763/
Meidän Portugalin vuokramökin pihalla mönki tuhansittain etanoita samoin kuin kaikkialla muuallakin sielläpäin. Paikalliset poimivat niitä myytäväksi.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Siinäpä vegaanille pulma :-) Etanat saa kyllä säälimättömän tuhokuurin täälläkin, jos sellaiseen törmään. Ihmeen vähän niitä on vain näkynyt viime ajat, vaikka kaikenlaisia piilopaikkoja löytyy. Ehkä aromaattiset yrtit ei niitä niin houkuttele.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jonna, minulla palstan salaatit eivät ole edes itäneet, mutta tämä pihan kasvulaatikko on kevään pelastus. Se on lämpimällä suojaisella paikalla, ja uskallan kylvää sen aikaisin harson alle. Laatikon korianteri ja sellerit ovat Hakaniemen torilta ostettuja.

Tuplaespresso, olen kanssa nähnyt monenlaisia reseptejä. Jotenkin se ei kuitenkaan houkuttele, osaksi sen takia että ainakin tässä vaiheessa ne ovat hyvin pieniä vielä. Ja etanat nyt ei houkuttele muutenkaan ;)

Ankerias, minulla niitä varmaan on sen takia niin paljon, kun on ollut niitä hyviä piilopaikkoja. Ja yritin taistella rikkaruohoja vastaan kateviljelyllä, se nyt ei vaan kannata ainakaan tänä vuonna. Siksi on tarkoitus kerätä kaikki orgaaninen jäte pussiin ja pussi tiukasti kiinni. Nyt huomasin yhdessä britti-lehdessä vinkin, että kananmunan kuoret estävät niiden kulkua. Sitä ajattelin kokeilla kesäkurpitsoille.