keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Mustikka-talkkuna-smoothie + kuivattu lehtikaali

Tämä on taas sellainen smoothie, joka voi jakaa mielipiteitä, mutta minusta tämä on hyvää.  Minä tykkään käyttää smoothieissa piimää jugurtin sijaan (edullisempaa ja yksinkertaisempaa). Vääksyn Myllyn parvitalkkunaa ei mikään voita, sillä siitä saa hyvän maan maun mihin tahansa. Lehtikaali tuo ihanan ajatuksen ja olon vihreästä. Kuin huomaamatta olen syönyt ämpärillisen lehtikaalia tässä alkuvuoden aikana, tuo purkillinen oli loppukesästä ihan täynnä kuivattua ja murskattua lehtikaalia, sain mahtumaan siihen ämpärillisen tuoretta lehtikaalia. No, jäisten mustikoiden käyttöä smoothiessa ei sentään tarvitse selittää.

En tiedä mistä johtuu, mutta minulla ei ole koskaan kaamosväsymystä, muutenkin minusta kunnon kylmä talvi on talvella upeaa aikaa. Ehkä olen vaan niin talvi-ihminen talvella ja sopeutunut tähän maailmankolkkaan, tai sitten sopeutumiseni johtuu tänä vuonna tuosta ämpärillisestä lehtikaalia; vaikea sanoa kun n=1.

1-1½ dl jäisiä mustikoita
3 dl piimää
1 rkl Vääksyn Myllyn parvitalkkunaa (tai mitä onkaan)

Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Hyvä aamiainen tai iltapala.

3 kommenttia:

Jaska Jokunen kirjoitti...

Hmmm, piimää en ole koskaan oppinut juomaan, eikä talkkunakaan aivan superherkkujani ole, joten taidan nirsoilla tämän smoothien osalta.

Mutta tuo kuivattu lehtikaali kuulosti mielenkiintoiselta ja hyvätä idealta. Mihin kaikkiin ruokiin olet sitä käyttänyt? Onko noissa kuivattuna enää ravintoarvoja jäljellä, vai toimivatko vain yrttien tapaan maunantajina?

Mari kirjoitti...

Miten mulla olikaan mennyt ohi tuo lehtikaalin kuivattaminen? Ehkä olin ns. in denial, kun ei saatu mitään satoa. Tai siis taimet ei edes lähteneet kasvamaan.

Mutta tänä vuonna uudella voimalla, tavoitteena: niin paljon, että riittää kuivattavaksikin!

sauvajyvänen kirjoitti...

Jaska, vaniljajugurtti toimii smoothiessa niillä, jotka eivät piimästä välitä ;) Kuivatussa lehtikaalissa on ainakin kaikki hivenaineet sun muut kivennäisaineet jäljellä, mutta vitamiineistä ainakin C taitaa olla aika tuhoutunutta. Proteiinit ja muut kyllä säilyvät ymmärtääkseni, eli kaikenkaikkiaan se on kyllä muutakin kuin maun antajaa.

Olen käyttänyt kuivattua lehtikaalia eniten juuri näihin juomiin, mutta lisäillyt myös kastikkeisiin, patoihin ja keittoihin. Lisäksi olen tehnyt lettuja ja sämpylöitä, sämpylöiden ohje löytyy blogista.

Mari, minä en ole koskaan onnistunut lehtikaalin esikasvatuksessa, mutta kylvämällä siemenet suoraan maahan touko-kesäkuun vaihteessa ja peittämällä maan harsolla olen saanut näitä huippusatoja. Lehtikaali tarvitsee hyvän maan, tänä vuonna omassa pihassa oli liian köyhäksi päässyttä maata ja kaalit jäivät vähän pieniksi.