keskiviikko 15. elokuuta 2012

Voikastike kalalle Julia Childin mukaan


Siitä lähtien kun luin Julia Childin kirjan My life in France, olen halunnut tehdä tätä voikastiketta. Hän kertoi niin mukavasti kastikkeesta, sen reseptin saamisesta ja kaikesta muusta siihen liittyen, joten tämä on ollut niitä ruokia mitä on ihan pakko tehdä. Ja nyt kun sattui niin sopivasti, että Rouva Raadelmasta haastoi bloggaajat kokkaamaan ranskalaisen keittiön saloja Julia Childin 100-vuotispäivän kunniaksi.  Enkä ole edes myöhässä (vaikka täpärälle meni marja- ja sieniajan ollessa kiivaimmillaan), vaan postaus osuu juuri Julian syntymäpäivään. Tässä on siis ruoka, jossa kastike on pääosassa. Lisukkeena oli sitten paistettua nieriää ja uusia perunoita. Tämä kastike on erityisesti tarkoitettu hauelle, mutta sopii hyvin muillekin kaloille, parsalle ja muille vihanneksille Bon appetit!

½ dl valkoviinietikkaa
½ dl sitruunamehua (tai valkoviiniä)
1 rkl ihan pientä sipulisilppua
1/4 tl suolaa
valkopippuria
350 g kylmää voita nokareina

Keitä nesteitä ja sipulisilppua niin kauan, että lientä on jäljellä n. 1½ rkl. Ota kattila pois lämmöltä, ja vatkaa joukkoon 2 nokaretta voita vatkaimella. Kannattaa pilkkoa voi pieniksi paloiksi, muuten kastike voi roiskua kun isompi nokare menee vatkamen väliin. Kun voi pehmenee ja kuohkeutuu liemessä, lisää uusi nokare voita. Laita kattila ihan miedolle lämmölle, vatkaa koko ajan ja lisää voita nokare kerrallaan. Siirrä kattila pois lämmöltä kun voi on käytetty, vatkaa mausteita maun mukaan. Tarjoa heti kalan tai kasvisten kanssa. Kastike ei tainnut olla ihan oikeaoppisen vaaleaa, mutta ihan mielettömän hyvää!

ps. tein kastikkeen puolikkaana tuosta ohjeesta. 350 g voita nelihenkiselle perheelle, juuei. Loppu kastikkeesta taitaa päätyä kanttarelliskastikkeeseen.

6 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Mitä, eikö se ole ihan soppeli määrä, 350 g :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, ei mennyt edes 100 vuotiaan syntymäpäivän kunniaksi ;D

Hiidenuhma kirjoitti...

Hih, tuo 350 g on kyllä melkoinen kasa voita :D

Taidan risteyttää tämän sinun valmistamasi reseptin Julian Sitruunavoikastikkeella, jossa voita käytetään "vain" 120 g.

Tuo kirja My life in France kuulostaa kiehtovalta. Taidan tilata sen samantien netistä!

Rva Raadelmasta kirjoitti...

Oh-la-laa, tätä kastiketta ei voi muulla nimellä kutsuakaan!

Ja kiitos vinkistä, onnistuin saamaan My Life in Francen kirjastosta ja kivalta tuntuu jo nyt, ´vaikka olen vielä kirjan alkupuolella.

annemi kirjoitti...

Minulla on rouva Raademasta-tapaan My Life in France odottamassa kirjastossa, odotan jo innolla lukemista!

Aikamoinen kastike, tätä voisin kokeilla ruijanpaltaan kanssa jota sain Norjan tuliaisina :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Suosittelen lämpimästi kirjan lukemista, se on NIIIN paljon parempi kuin elokuva, joka sekin oli ihan kiva.

annemi, suosittelen tätä kastiketta kalalle, oli kyllä todellakin oh-la-laa.