maanantai 27. elokuuta 2012

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko on niin perussettiä, että periaatteessa se ei kaipaa edes ylöskirjoitettua reseptiä. Mutta laitan tämän kuitenkin ylös, ihan siitä ilosta että tähän aikaan vuodesta kaalilaatikko on niin tosi hyvää, ja tiedän kyllä, että joku voi kaivata jonkinlaista ohjetta eri ainesten suhteellisislle osuuksille (tämä on eri asiaa kuin suhteellisuusteoria, vaikka niin luulinkin ekaluokkalaisena aikoinaan). Nyt piti vähän miettiä määriä, kun yleensä teen ihan sinne päin ilman ohjetta. Minä olen meidän perheessä ainoa joka ymmärtää tämän herkun päälle. Teenkin aina samaan aikaan ison annoksen makaronilaatikkoa kuvassa oikealla), jota sitten muu perhe voi syödä silloin kun minä herkuttelen kaalilaatikolla. Ja suurin osa kaalilaatikosta päätyy puolen litran minigrip-pusseissa pakastimeen odottamaan niitä työlounaita, kun ei ole mitään muuta järjellistä mietittynä ja alakerran ruokala tarjoaa makkarakastiketta ja seikeittoa. Kaalilaatikko on siitä hyvä ruoka, että se vaan paranee pakastaessa.

Minun kaalilaatikon juju on OHRA. Ei siis missään nimessä riisiä kaalilaatikkoon, vaan kunnon kotimaista ohraa. Olen tähän asti aina käyttänyt lihalientä/kaalin keitinlientä, mutta nyt kokeilin myös munamaitoakin, kun olen kehuja kuullut (kulhot ylhäällä kuvassa). Ja hyvää se olikin!

1½ dl ohraa
300 g hirven jauhelihaa
 400 g sika-nauta jauhelihaa
mausteita (yrttisuolaa, pippureita, paprikaa, chiliä, meiramia, timjamia...)
2-3 isoa sipulia
1.5 kg kaalia
6 dl jotain nestettä (lihalientä, kaalin keitinvettä, munamaitoa)
1 dl tummaa siirappia
voita päälle (jos muistaa/haluaa)

Laita ohra kiehumaan, keitä se ohjeen mukaan suolatussa vedessä (minulla on yleensä sellaisia, joita keitetään puolisen tuntia). Ruskista jauheliha, mausta se oman maun mukaan. Pilko sipulit, kuullota niitä pannulla niin että ovat pehmeitä. Pilko kaali, laita se kiehuvaan veteen, anna kiehua muutaman minuutin. Valuta kaali, valuta ohra. Yhdistä ohra, liha, sipuli ja kaali, siirrä ne isoon uunivuokaan. Sekoita siirappi nesteeseen, kaada laatikon päälle. Nesteen määrää joutuu välillä vähän säätämään, ja se riippuu siitäkin, että tykkääkö vetisemmästä vai kuivemmasta laatikosta. Joskus muistan vuolla voita päälle, tällä kertaa en. Syödään puolukkahillon tai voin kanssa.

3 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Ohra on hyvää, siitä tulee täyteläisempi maku kuin riisistä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minustakin tulee maukkaampaa. Eli jos ei ole mitään estettä ohran käytölle, minusta kannattaa suosia sitä.

Unknown kirjoitti...

Kaalilaatikkoon ehdottomasti ohraa...nam...